
Kihívások előtt a magyar halászati ágazat
Szűcs István1, Puskás Nándor2, Németh István3
1Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Debrecen
2Hungarotrade Fish Kft., Debrecen
3Tógazda Halászati Zrt., Százhalombatta
Kivonat
Napjainkban az akvakultúra a világon az egyik leggyorsabban növekedő állati eredetű élelmiszert előállító gazdasági ág, különösen az ázsiai és afrikai országokban. A FAO előrejelzése alapján a globális össztermelés (halászat+akvakultúra) 2022-ra már a 200 millió tonna környékén várható, ami abból fakad, hogy a halászat stagnálása vagy kisebb csökkenése mellett az akvakultúra ágazat világszerte egyre nagyobb mérteket ölt. Az akvakultúrás termelés elsődlegesen az ázsiai országokban jelentős, hiszen 2014-ben a halmennyiség közel 91,8%-a ezekből az országokból került ki. Európa akvakultúrás haltermelése mennyiségben kifejezve a világtermelés mindössze 2,9%-át adja és mindeközben a növekedési üteme az Uniós támogatási rendszer ellenére sem közelíti meg az ázsiai szintet.
A hazai bruttó haltermelés (intenzív és tógazdasági termelés együttesen) 2015-ben összesen 23,9 ezer tonna volt, ami 6%-kal emelkedett az előző évihez képest, illetve 22%-kal nőtt az EU csatlakozáskori értékhez képest. Ebből a mennyiségből az étkezési/telepítési célú termelés 17,336 ezer tonna volt. Ennek a 23,9 ezer tonnának közel 84,2%-át adja a halastavi termelés, s csupán 15,8%-át az intenzív üzemi haltermelés. Az össztermelést tekintve a hazai haltermelés gerincét a ponty adja közel 15 ezer tonnával, mely termelése/tenyésztése jellemzően tógazdaságokban folyik. A klasszikus polikultúrás extenzív halastavi rendszerben előállított halak termelési mennyiségek alapján a pontyot követi a fehér és a pettyes busa, illetve ezek hibridjei (2,5 ezer tonna), majd az amur (839 tonna), a leső harcsa (224 tonna) és végezetül az egyéb halak. Intenzív haltermelő üzemek esetében a legnagyobb mennyiségben afrikai harcsát (3,3 ezer tonna) termelnek, őt követi a tokfélék (279 tonna) és pisztrángfélék (61 tonna).
A 2014-2020-as (n+3) uniós támogatási ciklusban a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében részesülnek a magyar haltermelők támogatásban. Olyan nagyságrendű támogatások (MAHOP) állnak a rendelkezésére ebben a támogatási ciklusban, amely az ágazat éves bruttó termelési értékével közel megegyezik. Magyarország, illetve a hazai halászati ágazat számára a 2014-2020-as (n+3) programozási időszakban a MAHOP keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal magasabb összeg – hazai társfinanszírozással együtt mintegy 16,05 milliárd forint (39,09 millió EUR uniós forrás + 12,73 millió EUR nemzeti forrás) – áll rendelkezésre, amelyet 2023-ig (n+3) kell felhasználnia. A mintegy 16,05 milliárd forintra rendkívül nagy szükség van, mert a hazai extenzív és intenzív akvakultúra jelenlegi jövedelemtermelő-képessége ezen támogatások nélkül nem tenné lehetővé még a pótló beruházásokat sem, nem beszélve az innovatív, a versenyképességet jelentő technológiai fejlesztésekről. Kulcskérdés, hogy a jelenlegi kihívások közepette hogyan fogja tudni a magyar halászati ágazat felhasználni a támogatásokat versenyképessége megőrzése, illetve javítása érdekében.
A tanulmány apropóját az adja, hogy a hazai akvakultúra ágazat (tógazdasági és intenzív üzemi haltermelés) jelentős nemzetközi és hazai kihívásokkal néz szembe, hogy csak a legfontosabbakat említsük: (1) kontinensek között zajló verseny erősödése, különös tekintettel Kínára és Vietnámra; (2) a halfogyasztással kapcsolatos fogyasztói attitűdök és trendek változása és a hazai halfogyasztás alacsony szintje; (3) a nemzetközi színéteren a haltermelést és a halfeldolgozást érintő technológiai fejlesztésekben való lemaradás; (4) tisztességtelen piaci magatartás állandósulása a hazai piacon; (5) kiskereskedelmi láncok árpolitikája; (6) rejtett gazdaság jelenléte; (7) a relatíve versenyképtelen (sertés/baromfi Þ 5%) ÁFA tartalom; (8) a VKJ és vízdíj új rendszere; (9) fokozódó kormorán kártétel hatása; (10) halfeldolgozók jövedelem-termelőképessége; (11) export/import struktúra; (12) nemzetközi védjegyek (FOS, BAP, ASC) elterjesztése és az MMH védjegy bevezetése; (13) nem kellően kompenzált ökológiai szolgáltatások; (14) vertikális és horizontális integrációs lehetőségek; (15) állami v. magántulajdonú halastavak tulajdonlási anomáliái.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.