EGYES SZINTETIKUS ÉS TERMÉSZETES ANYAGOK ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILIIS (DARAKÓR) RAJZÓI ELLENI HATÁKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA IN VITRO RENDSZERBEN

Sellyei Boglárka1, Borzák Réka1, Azmi Al Jubury2, Cao Lu2, Peer W Kania2, Székely Csaba1, Kurt Buchmann2

1MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest
2Department of Veterinary and Animal Sciences, Faculty of Health and Medical Sciences, University of Copehhagen, Frederiksberg C, Denmark

Kivonat

Az Ichthyophthirius multifilis egy körcsillós, egysejtű, külső parazita, mely az édesvízi halak kopoltyúján és bőrfelületén fehér, daraszerű képletek képében jelentkező betegség okozója. Ez a gyakori megbetegedés és az azt követő elhullás jelentős anyagi károkat okoz a mérsékelt égövi-, a mediterrán- és trópusi haltermelő gazdaságokban világszerte. Hazai halaink többsége, beleértve a gazdaságilag jelentős halfajokat, fogékonyak a fertőzésre. A parazita közvetlen, köztigazda nélküli életciklusa során a vízben szabadon úszó, valamint a hámréteg alá befurakodott táplálkozó (élősködő) periódusa különíthető el.

Hosszú ideig mind a szabadon élő, mind az élősködő életszakaszban egy hatékony parazitaellenes szer, a malachitzöld alkalmazása jelentette a legjobb megoldást a betegség elleni védekezésben. Azonban a malchitzöld genotoxikus rákkeltő hatásának felismerését követően a szer alkalmazása emberi fogyasztásra szánt halat termelő rendszerekben tiltottá vált. Mindez új terápiás módszerek kifejlesztését, új, a fogyasztókat és a környezetet nem veszélyeztető parazitaellenes szerek felkutatását tette szükségessé.

A Horizon 2020 ParaFishControl pályázati munka 5. munkacsomagjában (WP5) dán partnerekkel közösen 15, potenciálisan alkalmasnak vélt szintetikus gyógyszerkémiai anyag, illetve gyógynövénykivonat szintetikusan előállított aktív komponensének (dimetridazol, secnidazol, tinidazol, metronidazol, ronidazol, nitarzon, nifurzol, biotin, krizantémsav-etil-észter, conessin, eukaliptusz olaj, psoraldin, sanguinarin, tomatin és resveratrol) parazitaellenes hatását vizsgáltuk az Ichthiopthhirius multifilis szabadon úszó rajzói, mint a leginkább „támadható” fejlődési alakjai ellen, in vitro körülmények közt.

A vizsgálatokhoz laboratóriumi körülmények között, darakóros pisztrángok túlaltatásával, a hámréteget elhagyó tomontokat gyűjtöttük, majd a betokozódott tomontokból kiszabaduló rajzókon (theront) végeztük el az egyes szerek tesztelését 4 x 10-1 – 10-6 mM hígítási sorban alkalmazva.

Az egy órás kezelés során a vizsgált szerek jelentős negatív hatást gyakoroltak a therontok életképességére. Azzal a három vegyülettel (eukaliptusz olaj, nifurzol, és a sanguinarin), melyek az inkubálási időn belül a therontok 100%-át elpusztították, további toxikológiai vizsgálatokat végeztünk sejttenyészeten és élő halakon. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy míg a vizsgált dózisban egy órás kezelés esetében az eukaliptiusz olaj toxikus mind a szivárványos pisztrángra, mind a pontyra, addíg a nifurzol, és a sanguinarin jelenlétét a közegben mindkét halfaj jól tolerálja.

A két vegyület alkalmazhatóságának lehetősége a darakór kezelésében további vizsgálatokat igényel.

 

Támogatás: A munka a ParaFishControl Horizon 2020 kutatási projekt anyagi támogatásával valósult meg.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.