AZ AFRIKAI HARCSA NEVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HAZAI AKVAPÓNIÁS TERMELÉSI RENDSZERBEN

Hegyi Árpád, Kanyó Henrik, Lefler Kinga Katalin, Urbányi Béla

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra- és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

Az akvapóniás termelési rendszerekről számos tanulmány készült akár nemzetközi, akár hazai viszonylatban. A hazai rendszerek általában háztáji jellegűek és csak néhány kis térfogatú (1-2 m3) medencéből állnak. A legtöbb esetben a szakértelem hiánya jellemzi a hazai rendszereket, a keveréktakarmány kiválasztástól a műszaki üzemeltetésig bezárólag.

2015. év őszén átadásra került a Napsugár Aquapóniás és Foglalkoztató Központ Kaposváron. A rendszerben összesen 10 m3 térfogatú medence-együttes áll rendelkezésre haltartásra, ahol több halfaj (amur, ponty, tilápia, törpeharcsa) is megfordult korábban, de minden halfaj esetében felléptek nem várt események. Ennek következtében egyik halfaj sem tudta betölteni azt a funkciót, amelyet elvártak volna az üzemeltetők.

A tavalyi évben az afrikai harcsa nevelése kezdődött meg, mely során fontos hangsúlyozni, hogy egy meglévő rendszerhez próbáltuk adaptálni a halnevelési technológiát. Ezek alapján egy medencébe 100 db afrikai harcsát helyeztünk ki 74,5 g-os átlagsúlyban. A tenyészidő alatt (189 nap) a gyarapodás mellett a víz legfontosabb fizikai és kémiai tulajdonságait is nyomon követtük. Az afrikai harcsa mellett a már az akvapóniás rendszerben lévő törpeharcsa állományt is bevontuk a vizsgálatunkba (kiindulási átlagsúly 100,95 g) azonos takarmányozási és tartási körülmények mellett.

Az afrikai harcsa esetében a gyarapodás 59,224 kg volt, amelyet 102,365 kg takarmányból sikerült előállítani, tehát a takarmány-együttható 1,73 kg/kg volt. Sajnos a törpeharcsa növekedését nem tudtuk a teljes kísérleti időszakban nyomon követni, mert időközben a törpeharcsa-állomány elpusztult a fajspecifikus ranavírus (European catfish virus) következtében.

A vízvizsgálati eredmények tekintetében elmondhatjuk, hogy a nitrogénformák közül a nitrit- és ammónium-ion, valamint a szabad ammónia folyamatosan a tűrhető határérték közelében alakult. A rendszervízben lévő orto-foszfát-ion pedig folyamatosan magas koncentrációban volt jelen, amely átlagosan háromszorosa a tűrhető határértéknek (2 mg/l). Az összes szerves szén (TOC) koncentrációja is magas volt, amely 25-110 mg/l között változott.

Kísérletünk, illetve vizsgálatsorozatunk elérte a célját, hiszen az üzemeltető teljesen áttért az afrikai harcsa tartására, tenyésztésére, amely fedezi a növénykultúrák szerves anyag-, nitrogén- és foszforigényét.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.