
Aquafuture - Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése
Urbányi Béla1, Pintér Gyula2, Katics Máté3, Hoitsy György4, Eszterbauer Edit5, Palotás Péter6, Szabó József7, ifj. Radóczi János8, Cserháti Mátyás1, Csenki-Bakos Zsolt1, Hegyi Árpád1, Kovács Balázs1, Müller Tamás1, Kriszt Balázs1, Ózsvári László9, Bokor Zoltán1
1Szent István Egyetem, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Gödöllő
2Bocskai Halászati Kft., Hajdúszoboszló
3Czikkhalas Halastavai Kft., Varsád
4Hoitsy és Rieger Kft., Lillafüred
5MTA Agrártudományi Központ, Budapest
6The Fishmarket Kft., Budaörs
7Öko 2000 Kft., Akasztó
8Szabolcsi Halászati Kft., Nyíregyháza
9Állatorvostudományi Egyetem, Budapest
Kivonat
A nyolc konzorciumi tagot számláló K+F projekt 2014.01.01-én indult el a szakmai megvalósítás útján Szabó József és az Öko 2000 Kft. témavezetésével. A projekt kezdete óta eltelt időszakban a hazai akvakultúra szektor főbb problémáit felölelő tevékenységek fejlesztése valósult meg. A mesterséges halszaporítás - mely az egyik legkiemeltebb és legnagyobb jelentőséggel bíró tevékenysége a szektornak - fejlesztése számos halfaj esetében zajlik (pisztráng, sügér, stb.). Ezt egészítik ki a különböző ikra- és infrastruktúra fertőtlenítő metodikák elemzései. A kikelő hallárvák piaci méretig történő nevelésének vizsgálata során több technológia (ketrec, kistavas, intenzív, stb.) esetében biztató eredményeket értünk el. A nevelési rendszer tesztelésén kívül különböző takarmányozási és állategészségügyi technikák is részét képezik a kísérleteknek. Az értékesítési méretet elért halkorosztályok esetében több analízis fókuszál a különböző, új feldolgozási technológiák tesztelésére, a hagyományos technológiák, illetve a feldolgozói fertőtlenítési eljárások fejlesztésére. A munka eredményeként több új haltermék kidolgozása és fejlesztése szerepel a kutatási palettán. A termékfejlesztési koncepcióban szerepet kapott néhány olyan halfaj is, ami eddig nem került a fogyasztók elé feldolgozott (csomagolt) formában (pl. sügér, amur). A különböző termékek és technológiák fejlesztését segítik a fogyasztói attitűd- és magatartásvizsgálatok, melyeket hazai és európai haltermelési és halfogyasztási trendek elemzése is kiegészít annak érdekében, hogy megfelelő irányba történő, a fogyasztók visszajelzésein alapuló fejlesztésekkel záródhasson a projekt. Végeredményként olyan technológiák kidolgozása a cél, melyek beépülhetnek a gyakorlati termelés- és halfeldolgozási technológiába, illetve olyan minőségi feldolgozott termékek kerülhetnek a halpultokra, melyek teljes mértékben a fogyasztói igényeket szolgálják.
A munkát a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ_12-1-2013-0078), Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése című projekt támogatta.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.