Aquafuture - Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése

Urbányi Béla1, Pintér Gyula2, Katics Máté3, Hoitsy György4, Eszterbauer Edit5, Palotás Péter6, Szabó József7, ifj. Radóczi János8, Cserháti Mátyás1, Csenki-Bakos Zsolt1, Hegyi Árpád1, Kovács Balázs1, Müller Tamás1, Kriszt Balázs1, Ózsvári László9, Bokor Zoltán1

1Szent István Egyetem, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Gödöllő
2
Bocskai Halászati Kft., Hajdúszoboszló
3Czikkhalas Halastavai Kft., Varsád
4
Hoitsy és Rieger Kft., Lillafüred
5MTA Agrártudományi Központ, Budapest
6
The Fishmarket Kft., Budaörs
7Öko 2000 Kft., Akasztó
8
Szabolcsi Halászati Kft., Nyíregyháza
9Állatorvostudományi Egyetem, Budapest

Kivonat

A nyolc konzorciumi tagot számláló K+F projekt 2014.01.01-én indult el a szakmai megvalósítás útján Szabó József és az Öko 2000 Kft. témavezetésével. A projekt kezdete óta eltelt időszakban a hazai akvakultúra szektor főbb problémáit felölelő tevékenységek fejlesztése valósult meg. A mesterséges halszaporítás - mely az egyik legkiemeltebb és legnagyobb jelentőséggel bíró tevékenysége a szektornak - fejlesztése számos halfaj esetében zajlik (pisztráng, sügér, stb.). Ezt egészítik ki a különböző ikra- és infrastruktúra fertőtlenítő metodikák elemzései. A kikelő hallárvák piaci méretig történő nevelésének vizsgálata során több technológia (ketrec, kistavas, intenzív, stb.) esetében biztató eredményeket értünk el. A nevelési rendszer tesztelésén kívül különböző takarmányozási és állategészségügyi technikák is részét képezik a kísérleteknek. Az értékesítési méretet elért halkorosztályok esetében több analízis fókuszál a különböző, új feldolgozási technológiák tesztelésére, a hagyományos technológiák, illetve a feldolgozói fertőtlenítési eljárások fejlesztésére. A munka eredményeként több új haltermék kidolgozása és fejlesztése szerepel a kutatási palettán. A termékfejlesztési koncepcióban szerepet kapott néhány olyan halfaj is, ami eddig nem került a fogyasztók elé feldolgozott (csomagolt) formában (pl. sügér, amur). A különböző termékek és technológiák fejlesztését segítik a fogyasztói attitűd- és magatartásvizsgálatok, melyeket hazai és európai haltermelési és halfogyasztási trendek elemzése is kiegészít annak érdekében, hogy megfelelő irányba történő, a fogyasztók visszajelzésein alapuló fejlesztésekkel záródhasson a projekt. Végeredményként olyan technológiák kidolgozása a cél, melyek beépülhetnek a gyakorlati termelés- és halfeldolgozási technológiába, illetve olyan minőségi feldolgozott termékek kerülhetnek a halpultokra, melyek teljes mértékben a fogyasztói igényeket szolgálják.

 

A munkát a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ_12-1-2013-0078), Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése című projekt támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.