A NÉPESÍTÉSI SŰRŰSÉG NÖVEKEDÉSRE ÉS MEGMARADÁSRA GYAKOROLT HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A JÁSZKESZEG (LEUCISCUS IDUS) INTENZÍV RENDSZERBEN TÖRTÉNŐ ELŐNEVELÉSE SORÁN

Szabó Tamás, Bokor Zoltán, Bernáth Gergely, Csenki Zsolt, Szabó Krisztián*, Urbányi Béla, Csorbai Balázs

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
*Dinnyési Halgazdaság Kft., Dinnyés

Kivonat

Jászkeszeg lárvák előnevelését intenzív halnevelő rendszer 12 literes akváriumaiban végeztük. Négy különböző népesítési sűrűség (25, 50, 75, 100 lárva/liter) hatását vizsgáltuk három ismétlésben. A kísérlet kezdete a lárvák elúszásának napja, időtartama 21 nap volt. A víz hőmérséklete a lárvanevelés során 20,0 ± 1,0ºC, az oxigénkoncentráció 8,0 ± 1,0 mg/l, a napi megvilágítás időtartama 12 óra volt.

A halakat az első 12 napban Artemia petéből keltetett lárvával etettük. A 13-15. napon az élő eleség mellett ivadék előnevelő tápot is kaptak. A kísérlet harmadik hetében a halakat kizárólag mesterséges takarmánnyal etettük. A halakat napi három alkalommal (8.00, 12.00 és 16.00 órakor) ad libitum takarmányoztuk. Az átlagos testhosszt a kísérlet elején és végén, valamint heti gyakorisággal mértük. Az átlagos testsúlyt csak a kísérlet elején és végén határoztuk meg. A megmaradást a kísérlet végén állapítottuk meg.

A kísérlet kezdetén a lárvák hossza 10,4 ± 0,4 mm, testtömege 2,4 ± 0,51 mg, a végén a négy kezelés három ismétlésének átlagában 15,1 ± 1,76 mm, illetve 26,8 ± 7,58 mg volt (átlag ± szórás). A megmaradás 82,7 ± 6,25%-nak adódott. Megállapítottuk, hogy a népesítési sűrűség – a vizsgált határokon belül – érdemben nem befolyásolta a 21 napos kísérlet végén megállapított átlagos testtömeg, testhossz és megmaradás értékeket. Gazdasági szempontok alapján a „100 db/literes” népesítési sűrűség alkalmazását javasoljuk hasonló feltételeket biztosító halnevelő rendszerek esetében. Az eredmények alapján indokolt a magasabb népesítési sűrűség növekedésre és megmaradásra gyakorolt hatásának kísérletes vizsgálata is.

 

Munkánkat az Európai Halászati Alap, Halászati Operatív Program III. tengelye (“Európai Halászati Alap: a megújuló halászatért”- az Európai Unió és Magyarország támogatásával) pályázat támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.