A GARDA (PELECUS CULTRATUS) HÍMIVARSZERV ÍVÁSI IDŐSZAKON KÍVÜLI VIZSGÁLATA

Bernáth Gergely1, Fodor Ferenc2, Molnár József1, Ferincz Árpád1, Várkonyi Levente1, Urbányi Béla1, Szári Zsolt2, Bokor Zoltán1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., Siófok

Kivonat

Munkánk átfogó célja a halgazdálkodás ökológiai szemléletű, és horgászati igényeket teljes mértékben figyelembe vevő fejlesztése a Balatonon. Ennek az átfogó célnak a részeként vizsgálataink során olyan halfajok állomány megerősítésével foglalkozunk, melyek nem csak őshonosak a Balaton vízrendszerében, de állományuk horgászati hasznosítás szempontjából nagy jelentőséggel bír. Kísérleteink során távlati célul tűztük ki a garda (Pelecus cultratus) hímivartermék vizsgálatát, valamint egy in vitro spermabank létrehozását. A faj spermiogenezisére, a kinyerhető sperma minőségére vonatkozóan csekély számú irodalmi adat áll rendelkezésre.

Az ívási időszakon kívül végzett kísérletünkben felmértük a csapdázott halak általános testparamétereit, az ivararányt, valamint mikroszkóposan vizsgáltuk a here fejlettségét. A csapdázás eredményeként összesen 44 egyedet vonhattunk be a kísérletbe. A testhossz adatok pozitív összefüggést mutattak a testtömeg alakulásával. Az átlagos standard testhossz 28±2 cm, ahol az átlagos testtömeg 208±39 g volt. A mintázás során és a boncolás eredményeként egyenlőtlen ivararányt rögzítettünk (tejes: 18%, ikrás: 82%). A tejesek esetében kisméretű (1g>), csökevényes herét tapasztaltunk a természetes ívási időszakot (június) 3 hónappal megelőzően (március). A minták számítógépes vizsgálata során spermamozgást nem rögzítettünk az aktivációt követően. A heréből nagyméretű sejteket (feltehetően spermatogónium), és immobilis éretlen spermiumokat nyertünk ki.

Eredményeink alapján elmondható, hogy a vizsgálat havonta történő megismétlése indokolt a faj természetes spermiogenezisének feltérképezése céljából, az ívási időszak megkezdéséig. Az egyenlőtlen ivararány nagyban nehezítheti a keltetőházi szaporítás tervezését a hímek alacsony száma pedig a mélyhűtési technológiai kidolgozását.

 

A munkát a GINOP 2.3.2 – 15 – 2016 –00004:” A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása” című projekt támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.