RÖVIDTÁVÚ DON VAGY T-2 TOXIN TERHELÉS HATÁSA AZ ANTIOXIDÁNS RENDSZER SZABÁLYOZÁSÁRA PONTY FAJBAN (CYPRINUS CARPIO)

Kövesi Benjámin1, Pelyhe Csilla1, Zándoki Erika2, Mézes Miklós1, Balogh Krisztián1, Kovács Balázs3

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Gödöllő
2
MTA-KE Mikotoxinok az Élelmiszerláncban Kutatócsoport, Kaposvár
3
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

Az akvakultúrában gyakran használnak gabonaféléket a takarmányozás során, amelyek akár több mikotoxinnal is jelentősen szennyezettek lehetnek, ami termeléskieséshez vezethet. Kutatásunk célja akut (24 órás) T-2 toxin illetve deoxinivalenol (DON) hatásának felmérése volt a ponty (Cyprinus carpio) glutation peroxidáz 4 (gpx4a és gpx4b) génjeinek expressziójára.

A mikotoxinok, így a T-2 toxin vagy a DON halakra, így a pontyokra kifejtett hatásáról csak kevés adat áll rendelkezésre. A vizsgálatunkban szereplő mikotoxinok növelik a reaktív oxigén gyökök (ROS) képződését, indukálják a lipidperoxidációs folyamatokat, valamint az expozíció időtartamának függvényében aktiválják vagy gátolják a biológiai antioxidáns rendszer működését. Az enzimatikus antioxidáns védelmi rendszer fontos tagja a vizsgálatunk középpontjában álló foszfolipid hidroperoxid glutation peroxidáz (GPx4). Halakban a GPx4 a teljes GPx aktivitás közel egyharmadáért felelős. Az enzim expressziójának mértéke a szövetek közül a májban a legnagyobb mértékű.

A takarmányokat mesterségesen szennyeztük T-2 toxin és DON mikotoxinokkal (0,25, 0,50 és 3,00 mg/kg testtömeg) majd akklimatizációs időt követően szondán keresztül juttattuk a halak bélcsatornájába. A mintavételek bejuttatást követően 8 óránként történtek 24 órán keresztül. Kezelésenként és mintavételenként 6-6 egyedből vettünk májmintákat. A kísérlet során a GPx4 gének (gpx4a és gpx4b) expressziós változásait követtük nyomon.

A legnagyobb (3,00 mg/kg ttm) T-2 toxin terhelés hatására 18%-os mortalitást tapasztaltunk. A mikotoxinok hatására a gpx4a és gpx4b esetén hasonló tendenciájú expressziós változásokat figyeltünk meg. 8 óra után a génexpresszió minden kezelt csoportban csökkent, 16 h elteltével a legkisebb dózis (0,25 mg/kg ttm) esetén emelkedést tapasztaltunk, azonban 24 óra elteltével érdemi hatás már nem volt kimutatható. A nagyobb dózisoknál az expressziós változások elnyújtottan jelentkeztek. A két toxin hatását összevetve a T-2 nagyobb mértékű változásokat idézett elő, mint a DON.

 

A kutatás az OTKA PD 104823, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj (BO/261/13 és BO/499/13) és a Kutatókari kiválósági Támogatás (9878-3/2016/FEKUT) pályázatai támogatták.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.