Petefészek sorvadást mutató csukák bakteriológiai vizsgálatának előzetes eredményei

Varga Zsuzsanna, Sellyei Boglárka, Molnár Kálmán, Székely Csaba

MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest

Kivonat

2014 novemberében egy-, ill. kétoldali petefészek sorvadásban szenvedő csukák belső szervei érkeztek Intézetünkbe. Az általunk feltételezett Henneguya oviperda fertőzöttség kizárásával és egyéb parazitológiai vizsgálatokkal, ill. a más kutatóhelyeken végzett hormonológiai és genetikai vizsgálatokkal nem sikerült közelebb kerülni a rendellenesség okához. Az „ismeretlen oktanú” kórképet - kizárásos alapon genetikai hátteret feltételezve - Lengyelországban is leírták.

Az előzmények között szerepelt, hogy többéves problémáról van szó, amely először kifejezetten nagyméretű, idősebb ikrásokon, majd egyre fiatalabb, a tenyészérettséget épp elérő anyákon volt megfigyelhető. A kórelőzmény és a korábbi vizsgálatok negatív eredményei alapján a kórkép fertőzéses eredetét tételeztük fel és bakteriológiai vizsgálatokba kezdtünk.

Az eltérő fokú petefészek sorvadást mutató öt csuka egyedből vett kopoltyú, lép, máj, vese, úszóhólyag és petefészek mintákban PCR vizsgálattal Mycoplasma fertőzöttséget detektáltunk, amely a PCR termék szekvenálásakor azt mutatta, hogy az egyetlen leírt hal erdetű Mycoplasma fajjal, a Mycoplasma mobile-vel mutat 97%-os hasonlóságot. A mintákból a különleges, nehezen tenyészthető Mycoplasma-khoz kifejlesztett Mycoplasma Experience Ltd. (UK) által forgalmazott táptalaj használata ellenére ez ideig nem sikerült kitenyészteni a kórokozót.

Ugyanezen táptalajon azonban ugyancsak különleges igényű, hosszú tenyésztési idejű Mycobacterium fajt izoláltunk, amely minta szekvenálással a Mycobacterium triplex fajnak bizonyult. Emellett a mintákból, mind a kopoltyúról, mind a belső szervekből ugyancsak a Mycoplasma Experience táptalaján számos más, rövidebb tenyésztési idejű Mycobacterium fajt is sikerült izolálnunk, amelyek azonosítása még folyamatban van.

A kórkép és a fertőzöttség elterjedtségének felmérése és a kettő közötti oktani összefüggés bizonyítása vagy cáfolása még előttünk áll.

 

Támogatás: OTKA K 100132. sz. szerződés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.