KÉT ÚJ MYXOBOLUS FAJ KIMUTATÁSA BALATONI GARDÁKBÓL (PELECUS CULTRATUS)

Borzák Réka1, Molnár Kálmán1, Cech Gábor1, Papp Melitta2, Deák-Paulus Petra2, Székely Csaba1

MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest1
NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság, Budapest2

Kivonat

A garda a Balaton jellegzetes hala, melyet korábban a halászok az őszi hónapokban nagy tömegben fogtak. A halfaj betegségeiről nagyon kevés ismerettel rendelkezünk.

2014 júniusában, a Balatonban egy nagymértékű gardaelhullás történt, melynek okát virológiai, bakteriológiai és parazitológiai módszerekkel vizsgáltuk. A parazitológiai vizsgálatok során két új Myxobolus fajt detektáltunk, melyek közül a M. peleci néven leírandó faj spóráit a kopoltyúredők ereiből, a M. cultrati-ként leírandó faj spóráit a szem retinarétegéből mutattuk ki.

Bár az elhullások valódi oka mind ez ideig nem tisztázódott, s a parazitás fertőzést az azóta nem jelentkező elhullással összefüggésbe hozni nem tudtuk, a két élősködő faj előfordulását tovább tanulmányoztuk.

A 2014 júniusától 2015. szeptemberig tartó vizsgálatok során 113 garda egyedet vizsgáltunk meg, melyeket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-től és a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet munkatársaitól kaptunk, illetve kerítőhálónkkal magunk gyűjtöttünk be. A M. peleci fajt 35 garda egyedből, a M. cultrati fajt csak 3 gardából mutattuk ki. Ezek a halak azonban intenzíven fertőzöttek voltak. Az élősködők plazmódiumait hosszú ideig nem sikerült kimutatni, jóllehet nyilvánvaló volt, hogy a M. peleci spórák a vérárammal kerülnek a kopoltyúlemezek kapilláris hálózatába. A fentiek miatt a halak izomzatát és belső szerveit is vizsgálatnak vetettük alá. 2015 tavaszán azonban a M. peleci plazmódiumait megtaláltuk a porcos kopoltyúívben futó arteria afferensekben, majd az elhullások során készített szövettani metszetekből is kimutattuk utólag azokat.

Véleményünk szerint a kopoltyúredőkben májustól októberig kimutatható spórák a széteső plazmódiumokból, illetve később a kopoltyúartéria falában eltokolt, majd onnan folyamatosan kiszabaduló spóráktól származnak. A jóval ritkábban előforduló M. cultrati faj halon belüli pontos lokációjára ez ideig adatokat gyűjteni nem tudtunk. A spórák morfológiájának tanulmányozása, valamint azok 18S rDNS szekvenciái alapján megállapítottuk, hogy a kerekded M. peleci és a megnyúlt elliptikus M. cultrati spórák mind morfológiai jellemzőik, mind pedig szekvenciáik alapján különböznek a cyprinidákból leírt fajoktól, s a M. peleci faj az artérián belül egy új, eddig ismeretlen lokációban fejlődik.

 

A kutatást az OTKA K 100132 pályázat segítségével finanszíroztuk.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.