Automata vízanalitikai eszköz alkalmazásának lehetőségei a tógazdaságokban

Halasi-Kovács Béla, Penczi András, Janurik Endre, Jakab András

Kivonat

Az automata vízanalitikai eszközöket egyre szélesebb körben alkalmazzák a vízminőség folyamatos ellenőrzésére. Használata a kommunális, valamint energetikai, ipari vízkezelő rendszerekben mindennapos, de a természetes vizek monitorozása során is terjedőben van. Az akvakultúra precíziós szegmensében szintén általános a használatuk, elsősorban az oxigénháztartás ellenőrzése terén. Ugyanakkor a hazai tógazdaságokban ezek az eszközök a mai napig nincsenek jelen annak ellenére, hogy a tógazdaságok által használt víz mennyisége a hazai felszíni vízkészlet közel 10%-t teszi ki, az energetikai hasznosítók mellett a legnagyobb mennyiséget kezelik. Bevezetésüket magasabb áruk mellett leginkább az ismeret és a tapasztalat hiány okozza.

Az automata vízanalitikai eszközök alkalmazásának tógazdasági lehetősége érdekében 2016 tavaszától három hónapon keresztül tesztelünk egy AQUAREAD AP 7000 készüléket. A 14 paramétert vizsgáló berendezés mérési adatait rendszeres analitikai vizsgálattal validáljuk.

Előzetes tapasztalataink alapján az eszköz a halastavak oxigénháztartásán túl alapvetően alkalmas a tápanyagforgalom napi szintű ellenőrzésére, ami a jelenleginél precízebb, így költséghatékonyabb és egyúttal a kibocsátott víz tekintetében még környezetkímélőbb gazdálkodási gyakorlatot eredményezhet.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.