A hazai ponty és koi ponty állományt veszélyeztető újonnan felbukkanó ponty ödéma vírus (CEV)

Juhász Tamás, Papp Melitta, Deákné Paulus Petra, Pupp Eszter Krisztina, Woynárovichné Láng Mária

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság

Kivonat

CEV/KSD: A megbetegedést egy eddig még nem besorolt Poxvírus okozza.

Először 1974 –ben Japánban egy koi ponty állományban 80 % elhullással járó járványból származó halakból mutatták ki a vírust. (Murukami et al., 1976). 1997-ben Észak-Amerikába importált koi ponttyal hurcolták be, majd 2009-től Európa számos országának koi állományaiban is észlelték a fertőzést. 2012-ben az Egyesült Királyságban közönséges pontyban is megjelent, majd később egyre több európai országban koiból és pontyból is kimutatták a vírust. Az eddigi fertőzési kísérletek eredményei alapján az említett két halfajon kívül más fajt, így az embert sem betegíti meg a vírus, viszont bizonyos halfajok vírus átvivő szerepe nem zárható ki. A betegség terjedése még nem teljesen tisztázott. Magyarországon a betegség eddig sem koiban, sem közönséges pontyban nem bukkant föl. Az utóbbi években történt nagyobb arányú, ismeretlen kóroktanú ponty elhullásról nincs tudomásunk.

Hazánkban eddig CEV/KSD okozta megbetegedést még nem diagnosztizáltunk. Azonban az eddig tapasztalt szórványosan előforduló kopoltyú elhalással járó esetekből 2015-ig csak KHV kimutatást végeztünk, a CEV vizsgálatok csak idén kezdődtek el.

A NÉBIH új diagnosztikumok beszerzését, valamint a tógazdák és az állatorvosok felhívását tartja szükségesnek a gyanús esetekből történő azonnali mintavételre mind közönséges ponty, mind a koi ponty esetében.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.