A DDGS emészthetőségének vizsgálata ponty ivadékok két különböző hőmérsékleten történt takarmányozása során
Révész Norbert1, Shivendra Kumara, André S. Bogevik2, Neetu Shahi3, Fazekas Gyöngyvér1, Jeney Zsigmond1, Jakabné Sándor Zsuzsanna1
1Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Halászati Kutatóintézet, Szarvas
2Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research (NOFIMA AS), Tromso, Norvégia
3Directorate of Coldwater Fisheries Research, Bhimtal, India
Kivonat
A DDGS (Dried Distiller’s Grain with Solubles - kukorica törköly) alkalmazása sertések, baromfik, kérődzők esetében hosszú múltra tekint vissza. Az Amerikai Egyesült Államokban a sertés takarmányok egyik legkedveltebb, széles körben elérhető alternatív alapanyaga. A haltápok esetében kevés kutatás folyt ezen a területen, pedig fontos lenne ismerni ezen komponens alkalmazásának előnyeit és korlátait. A klímaváltozás folyamatos kihívás elé állítja az emberiséget és ez alól nem kivétel az akvakultúra szektor sem. A növekvő hőmérsékletek a hazai tógazdálkodásra is hatással vannak, mind a halak fiziológiai és a szaporodásbiológiai folyamataira, mind a táplálékforrás elérhetőségére.
A klimatikus tényezők hatásának vizsgálatára etetési kísérletet állítottunk be a hazai tógazdazdálkodás domináns halfajával, a ponttyal két különböző vízhőmérsékleten, alsó optimumon (20 oC) és egy a nyári szezon során nem ritka 30 oC-os vízhőmérsékleten. A kísérlet célkitűzése a takarmány emészthetőségének vizsgálata volt különböző hőmérsékleten, valamint a DDGS, mint takarmány összetevő fehérje és foszfor emészthetőségének meghatározása. A célnak megfelelően olyan kísérleti takarmányt állítottunk össze, melybe inert markerként ittrium-oxidot kevertünk és a kontroll táphoz képest 30%-ban DDGS-t adtunk. A kontroll tápnak egy magas halliszt tartalmú, a ponty igényeinek megfelelő összetételű tápot készítettünk. A tápokat a norvég NOFIMA kutatóintézet, kísérleti tápüzemében gyártottuk. A NAIK HAKI recirkulációs rendszerében 4 hétig neveltük az 50 g induló súlyú ponty ivadékokat két különböző hőmérsékleten, háromszori ismétlés mellett, thermal growth coefficient (TGC) etetési módszer alkalmazásával. Vizsgáltuk a növekedést, takarmányhasznosulást, a beltartalmi értékek alakulását. A kísérlet végén boncolás útján nyert ürülék elemzésével meghatároztuk a tápok, valamint az egyes tápanyagok látszólagos emészthetőségi együtthatóit (ADC).
Az etetési vizsgálat sorozat eredményei azt mutatják, hogy a 30 C°-on nevelt halak növekedése, takarmányhasznosítása rosszabb a 20 C°-on neveltékénél. A legjobb növekedést a DDGS tartalmú tápnál találtunk 20 C°-on, de szignifikáns különbség a tápok között nem volt. A meghatározott emészthetőségi koefficiensek értékei alapján elmondható, hogy a DDGS jól emészthető a pontyivadékok számára, ugyanis annak fehérje emészthetősége 83-87 % között van. A DDGS foszfor emészthetősége is igen kedvező a ponty számára, a látszólagos emészthetőségi együtthatóra 76-80 %-ot határoztunk meg. Összességében a kísérleti takarmány jól hasznosuló energia, fehérje és foszfor tartalommal rendelkezik, és hasznosítási hatásfoka nem sokkal marad el a halliszt tartalmú takarmányokétól. Ennek jelentősége van a haltakarmányozásban, mivel a halliszt kiváltásra a bioetanol gyártás mellékterméke egy potenciális, olcsó alapanyag lehet.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.