ONLINE, MOBIL VÍZMINŐSÉG MEGHATÁROZÓ RENDSZER PROTOTÍPUSÁNAK KIFEJLESZTÉSE A HALASTAVI GAZDÁLKODÁS SZÁMÁRA

Hegyi Árpád3, Müller Tamás1, Staszny Ádám1, Horváth Tamás2, Pilászy György2, Rácz György2, Pál István3, Bakonyi Árpád3, Urbányi Béla1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Budapesti Műszaki Egyetem, Irányítástechnika és Informatika, Budapest
3Energofish Kft., Budapest

Kivonat

Az EU vízkeret irányelvének 174. cikke alapján a szerint a „Közösség környezeti politikájának a természeti készletek körültekintő és ésszerű használatával hozzá kell járulnia a környezet minőségének megőrzését, védelmét és javítását szolgáló célkitűzések teljesítéséhez”. A felszíni vizek, így a halastavak minőségi paramétereit, illetve azok nyomon követését, valamint az egyes abiotikus és biotikus tényezők hatásainak vizsgálatát minél hamarabb meg kell kezdenünk.

Megfelelő gazdálkodást (termelői, vagy horgászati szinten egyaránt) csak olyan területen lehet végezni, ahol minden szükséges adatmennyiség rendelkezésre áll. A víz minőségének ismerete minden esetben alapja a gazdaságos üzemeltetésnek, hiszen egy nem elfogadható fizikai, kémiai vagy biológiai tulajdonság (pl. oxigénhiány, mérgező szabad ammónia jelenléte) egész populációkat tehet tönkre.

A munkánk célja volt egy olyan mobil eszköz kifejlesztése, amely alkalmas a halastavi víztestek területi felmérésére és a legfontosabb vízminőségi paraméterek meghatározására. A prototípus tulajdonképpen egy csónak, amely számos vízvizsgáló szondával van ellátva és képes különböző vízmélységekben méréseket végezni. A kapott eredményeket egy saját fejlesztésű szoftver gyűjti, értékeli, tárolja, valamint javaslatot tesz az esetleges beavatkozásokra is.

A prototípus rendkívül felhasználóbarát, hiszen számos olyan funkcióval rendelkezik, amely megkönnyíti a kezelését, illetve a mérések a navigációs rendszerrel többször, akár különböző időpontokban megismételhetőek.

 

Munkánk a „Horgászvizek komplex monitoring rendszerének kidolgozása” c. KTIA projekt (KMR_12-12012-0222) keretein belül valósul meg.

 

Kutatásunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (8526-5/2014/TUDPOL iktatószámú támogatási szerződés) támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.