Egyes gazdaságilag fontos halfajok különböző korosztályainak szállítása során a szállítóközegben végbemenő változások vizsgálata

Hegyi Árpád1, Nagy Bettina1, Németh István2, Küllő Márk2, Horváth Tamás3, Pilászy György3, Bacsa László3, Urbányi Béla1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Tógazda Halászati Zrt., Somogyapáti

3Budapesti Műszaki Egyetem, Viking Zrt., Budapest

Kivonat

A haltenyésztés során egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a tenyésztett állatok „emberséges” bánásmódjára. Mindezeknek jelentkezniük kell a szaporításban, a tenyésztésben, a tartástechnológiában, az egészségügyi ellátásban és nem utolsósorban a szállításban is. Ez utóbbi kifejezetten fontos, mert ebben a munkafolyamatban vannak az állatok szinte a legnagyobb stresszhelyzetnek kitéve.

A gondos munkával, a több év alatt megtermelt és előállított, jó minőségű halállomány értékét jelentősen csökkentheti egy rosszul kialakított szállítási technológia.

A halszállítás egyik fontos és meghatározó eleme a szállító közeg, vagyis a víz és a víznek a szállítás során tapasztalható minősége. Munkánk során több halfaj különböző korosztályának szállítását végeztük el annak érdekében, hogy képet kapjuk a jelenlegi szállítási technológiával hogyan változik a szállító víz összetétele, minősége.

A vizsgálati eredményeket tekintve elmondhatjuk, hogy a halszállítás során a víz fizikai és kémiai tulajdonságai drasztikusan változnak, akár rövid, akár hosszú távú szállítási időt vizsgálunk. A szállító közeg megválasztása egyik kulcskérdése a szállítás sikerességnek, mert nem mindegy, hogy például kútvizet, vagy akár tóvizet használunk a szállítmányozáshoz.

A vizsgálatsorozat alapja egy új, innovatív elemeket tartalmazó halszállító prototípus kialakításának. A prototípussal folyamatosan nyomon tudjuk követni az egyes tartályokban a víz minőségi tulajdonságait.

 

Munkánkat „Az élőhal szállítmányozás kultúrájának és technológiájának komplex fejlesztése piacorientált kutatással” című (azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0290) projekt támogatta.

 

Kutatásunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (8526-5/2014/TUDPOL iktatószámú támogatási szerződés) támogatta.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.