EGY ÚJ CYPRINID HERPESZVÍRUS MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI KIMUTATÁSA BALATONI GARDÁKBÓL (PELECUS CULTRATUS) TÖMEGES ELHULLÁST KÖVETŐEN

Doszpoly Andor1, Papp Melitta2, Deákné Paulus Petra2, Glávits Róbert2, Ursu Krisztina2, Dán Ádám2

1MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest
2NÉBIH, Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság, Budapest

Kivonat

A halak és kétéltűek herpeszvírusai az Alloherpesviridae család tagjai. A családba tartozó vírus fajokat négy nemzetségbe sorolják, melyek közül a Cyprinivirus nemzetség tartalmazza a pontyfélék és az angolna herpeszvírusait. A nemzetség jelenleg négy, a Nemzetközi Vírus Taxonómiai Bizottság által elfogadott vírust tartalmaz: Cyprinid herpesvirus 1, Cyprinid herpesvirus 2, Cyprinid herpesvirus 3 és Anguillid herpesvirus 1.

2014 nyarán tömeges elhullás volt megfigyelhető a balatoni garda (Pelecus cultratus) állományban. Hat elhullott egyed érkezett laboratóriumunkba kórszövettani és molekuláris biológiai vizsgálatok céljából.

A kórszövettani vizsgálat a vesecsatornácskák hámjában degeneratív elváltozásokat, az agytörzsben és a kisagyban pedig multifokális vakuolizációt mutatott ki. A molekuláris biológiai vizsgálatok (diagnosztikai PCR) egy eddig ismeretlen alloherpeszvírus DNS-ének jelenlétét mutatták ki két példányból. Ezt követően, a vírus genomjából három jól megőrzött gént (DNS-polimeráz, termináz, és helikáz) részlegesen felerősítettünk PCR-rel és nukleotid sorrendjüket meghatároztuk. A filogenetikai törzsfa rekonstrukció (mely a 3 részleges gén szekvenciáján alapul) egyértelműen azt mutatja, hogy az új vírus a Cyprinivirus nemzetségbe tartozik. Génjeinek szekvenciái egyértelműen különböznek a három, már ismert Cyprinivirus szekvenciáitól. Ezen adatok birtokában úgy gondoljuk, hogy egy új cyprinid herpeszvírust sikerült kimutatnunk.

Ami a tavalyi balatoni garda elhullás okát illeti, toxikológiai vizsgálatok nem történtek, a bakteriológiai vizsgálatok negatívnak bizonyultak. Minden valószínűség szerint a halak parazita fertőzöttsége jelentős szerepet játszhatott az elhullásban (a halak kopoltyúján és a szemekben Myxobolus spórák, valamint néhány egyed hashártyáján nagy számban Anguillicola crassus elpusztult lárvák). Az új herpeszvírus DNS-ét a vizsgált mintáknak csak az egyharmadából sikerült kimutatni. A kórszövettani elváltozások sem bizonyítják egyértelműen a herpeszvírus szerepét az elhullásokban. Az elhullás pontos oka így ismeretlen maradt. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához további vizsgálatok szükségesek.

 

Jelen munkát a Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA PD104315), valamint az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.