AKUT FLUORID TERHELÉS HATÁSA ZEBRADÁNIÓ EMBRIÓK SZÍVMŰKÖDÉSÉRE

Gazsi Gyöngyi, Kovács Róbert, Appl Ádám János, Csepeli Andrea, Ferincz Árpád, Bencsik Dóra, Garai Edina, Kövesi Judit, Reining Márta, Csenki Zsolt, Urbányi Béla

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A fluorid ion élő szervezetekre gyakorolt hatását már hosszú ideje tanulmányozzák a kutatók. A fluorid egy igen reaktív, erős oxidáló tulajdonságú ion, mely számos úton juthat a szervezetbe. A humán vonatkozású fluorid terhelés esetén az ivóvízzel és táplálékkal, valamint a belégzés útján felvett ion mennyisége igen jelentős is lehet. Emiatt több ország, egyes régióiban a lakosság jelentős része szenved kóros fluorózisban. A fluor és a fluorózis tanulmányozására kutatók több állat modellt is használtak az elmúlt évtizedekben, köztük különböző hal fajokat is.

Vizsgálatunk elődleges célja volt a fluorid ion zebradánió embriók szívműködésére gyakorolt akut hatásának vizsgálata. Ennek oka, hogy a fluorid befolyásolja az emlősök szívműködését. Annak ellenére, hogy a halak szíve más felépítésű, mint az emlősöké a legfontosabb élettani folyamataikban megegyeznek.

A kísérlet során az embriókat 50, 100, 200, 300, 400, és 500 ppm-es NaF oldattal kezeltük, statikus módon koncentrációnként 3 ismétléssel. A 48. és a 72. órás korban az embriók szívéről készítettünk 30 másodperces videofelvételeket. Minden koncentráció esetén ismétlésenként 10 embrió szívfelvételét elemeztük.

A fluorid terhelés hatására az embriók szívműködésében jelentős változás történt. A 48 órás felvételek elemzése során megállapítottuk, hogy minden koncentrációnál az embriók szívverése statisztikailag igazolhatóan emelkedett. 72 órás korban az 50 mg/l-es kezelés kivételével szintén minden koncentráció esetében nőtt az embriók átlagos pulzusszáma.

 

A munka a következő pályázatok keretében készült: MÖB-DAAD 65134-es számú pályázat, 85265/2014/TUDPOL pályázat, Bioklíma KTIA-AIK-12-1-2013-0017 számú pályázat és EnviroTox KTIA-KMR12-1-2012-0221 számú pályázat.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.