A viza (Huso huso) első sikeres szaporítása Magyarországon

Feledi Tibor1, Dajka Viktor2 és Rideg Árpád3

1Forus Kft., Komádi
2DE
TTK Hidrobiológiai Tanszék, Debrecen
3Rideg és Rideg Fish Farm Kft., Homokmégy

Kivonat

A viza (Huso huso) mind gazdasági, mind pedig természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőséggel bíró őshonos halfajunk. Az ikrájából előállítható fekete kaviár igen értékes élelmiszeripari termék. Az fajra jellemző lassú ivarérés és nagy testtömeg miatt a jó minőségű ivartermékkel rendelkező anyahalak felnevelése rendkívül költséges és időigényes folyamat. Ennek is köszönhetően a magyarországi toktenyésztő telepeken az ivarérett viza tenyészhalak száma rendkívül kevés.

2014. december elején a Forus Kft. recirkulációs halnevelő rendszerében található anyahalak közül sikerült egy szaporításra alkalmas érettségi állapotban lévő ikrást kiválasztani, majd szaporításra előkészíteni. 2015. február végén az ikrás és két tejes egyed melegítését kezdtük meg a telep anyahaltartó medencéjében. A gametogenezis végső szakaszának előidézéséhez az ikrás esetében szintetikus Gn-RH-analóg (des-Gly10 (D-Ala6)-LH-RH Ethylamid) hormont (60 µg/ttkg), míg a tejeseknél pontyhipofízis oldatot (6 mg/ttkg) alkalmaztunk.

Az oltást követő 47. órában az ikrás haltól 4,5 kg ikrát sikerült fejnünk, melyet mindkét hím egyed spermájával termékenyítettünk. Az ikra ragadósságát talkum oldat (0,5 kg talkum/10 liter víz) segítségével vettük el. A szaporítást követő 3. napon vizsgáltuk a termékenyítés hatékonyságát, mely átlagosan 40% volt. A sikeres inkubáció (15 ± 0,5°C) után a kelés a fejést követő 6-8. napon zajlott. A 33.000 lárva a Rideg és Rideg Fish Farm Kft. homokmégyi telepére került, ahol 21.000 viza ivadékot sikerült előnevelnünk.

A Forus Kft. vezetése ezúton fejezi ki köszönetét azoknak a hazai és nemzetközi szakértő kollégáknak, akik tanácsaikkal és véleményükkel segítették munkánkat.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.