A vitaminok szerepe a pontylárvák nevelésében

B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Halászati Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

A jó minőségű táplálék, a megbízható takarmányozás a z egyik legfontosabb tényező a halak tenyésztése során tekintet nélkül a tartási technológiára. Különösen érvényes ez a rendkívül érzékeny frissen kelt és nagyon gyorsan növekvő lárvákra. Ebben a korban fontos szerepet játszanak a vitaminok, amelyeket a kívülről, a táplálékukban kell biztosítani a lárváknak. A hagyományos tavi körülmények között a ponty lárvák általfogyasztott élő táplálék biztosítja a megfelelő ellátottságot, de így nem sokat tudhatunk ennek mértékéről, szükségleteiről.

A különböző vitaminok szerepe a lárvák fejlődésében viszonylag jól ismert, de külön kiemelnénk a C-vitamin jelentőségét, mivel ebben az időszakban az antioxidáns szerepén túl nagy mennyiségre van szüksége a gyors és nagymértékű kollagén szintéziséhez. A B-vitaminok ezen túl a vérképzéshez elengedhetetlenek.

Előadásunkban a szállításkor fellépő nagy sűrűséget modellező kísérlet segítségével is bemutatjuk a B1, B6, a C, valamint az E vitamin hatásait a ponty lárvákra. Élőtáplálékként mesterségesen keltetett Artemia salina sórákot használtunk, amelyet különböző módon egészítettünk ki az említett vitaminokkal. A kísérlet bizonyítja, hogy nemcsak az esszenciális C-vitamin kiegészítésre van szüksége a halaknak, hanem pl. a B-vitaminokra is, amelyeket stressz esetén nagy mennyisében használ fel a lárva. Ha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor bioszintézise más, fontos folyamatoktól von el energiát. A megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenlétét biztosíthatja más antioxidáns, pl. az E-vitamin kiegészítés is.

 

A vizsgálatok az ARRAINA (FP7-288895) és az AQUAREDPOT (FP7-316266) projektek anyagi támogatásával valósultak meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.