A teljes értékű tápra alapozott üzemi, tavi pontynevelés eredményei

ifj. Radóczi János1, Radóczi János1, Hegyi Árpád2, Urbányi Béla2

1Szabolcsi Halászati Kft., Nyíregyháza
2Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A keveréktakarmányos haltermelés egyre terjedőben van hazánkban. Számos tógazdaságban folyik ilyen típusú halnevelés telelő-, vagy nagyobb méretű termelő tavakban.

A vizsgálatok során célunk egy termelési- és környezetbiológiai szempontból is megfelelő és biztonságos, keveréktakarmányra (teljes értékű táp) alapozott nagyüzemi pontytermelési takarmányozástechnológia kidolgozása, mely nem csak „telelő” méretben, hanem kisebb tavakban is kivitelezhető.

Vizsgálatunkban a Szabolcsi Halászati Kft. nagyhalászi és kemecsei, telelő, nevelő és termelő tavaiban alkalmaztunk keveréktakarmányos nevelést, melynek során a ponty egy-, két-, és háromnyaras nevelésekor alkalmaztuk a teljes értékű takarmánykeveréket. Az eredményeinket a hagyományos abraktakarmányos neveléssel termelt egyedekkel hasonlítottuk össze.

Vizsgáltuk a halak növekedését, egészségi állapotát, a népesítési sűrűséggel kapcsolatos lehetőségeket, valamint a táppal nevelt halak húsminőségét, és a vízminőség alakulását.

Eredményeink alapján a „hagyományos” tógazdasági technológiába beilleszthető a teljes értékű tápokkal végzett nevelés, az eredményeket úgy értük el, hogy lényegesen nem növeltük az intenzitást.

Önetető berendezésekkel és 25%-kal növelt hektáronkénti kihelyezési darabszámmal az abrak-, és keveréktakarmány közötti költségkülönbség nem számottevő.

 

Munkánkat „A tógazdasági pontytakarmányozás komplex megújítása takarmánykeverékek alkalmazásával” című (azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0057) projekt támogatta.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.