VIZSGÁLATOK A MALAJZIAI SETIU LAGUNA KETRECES HALGAZDASÁGÁBAN TENYÉSZTETT BARRAMUNDI (LATES CALCARIFER) EGYEDEIN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MYXOZOÁK OKOZTA FERTŐZÖTTSÉGEKRE ÉS A GOUSSIA KUEHAE (APICOMPLEXA: EIMERIIDAE) OKOZTA BÉLFERTŐZÉSRE

Székely Csaba1, Borkhanuddin Muhammad Hafiz1,2, Cech Gábor1, Shaharom Faizah2, Mohamed Kartini2, Embong Mohd Shukri Adam2, Molnár Kálmán1

1MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest
2Institute of Tropical Agriculture (AQUATROP), University Malaysia Terengganu, Kuala Terengganu, Malaysia

Kivonat

A barramundi egy Dél-Ázsiában és Ausztráliában, sőt már Magyarországon is, intenzív és fél-intenzív rendszerekben tenyésztett értékes, jó húsminőségű halfaj. Tenyésztését Malajziában 1976-ban kezdték, amikor a Maláj kormány természetes vízi barramundi egyedek importját engedélyezte, és azokat a Maláj Félsziget keleti partján elhelyezkedő Setiu Lagunában, úszó ketrecekbe helyezték (Norfatimah et al. 2009). A barramundi tenyésztés gazdasági jelentősége miatt ennek a halfajnak a betegségeire vonatkozóan Ausztráliában és több dél-ázsiai országban már intenzív vizsgálatok folytak (Rückert et al. 2008).

Jelen beszámolónkban azokat a parazitológiai eredményeinket ismertetjük, melyeket a 2013 februárjában a Setiu Laguna ketreceiben tartott barramundi egyedek vizsgálata során tapasztaltunk. A kimutatott Myxozoa és Apicomplexa élősködőkről mikroszkópos fotókat készítettünk, és mintákat rögzítettünk további szövettani és elektronmikroszkópos, valamint molekuláris biológiai vizsgálatokra. A halak többsége nem-specifikus Trichodina fajokkal és Cryptocarion irritans-szal volt fertőzött. A kopoltyúkról a Laticola genushoz sorolható, barramundira specifikus monogeneákat mutattunk ki. A kopoltyúkon két Henneguya fajt detektáltunk. Az egyik faj a kopoltyúlemezek bázisán helyezkedett el, míg a másik faj cisztái a lemezek apikális régiójában voltak megtalálhatók. Egy harmadik Henneguya fajnak a spóráit az izomzatban találtuk meg. A három Henneguya faj molekuláris szekvenciáit illetően időközben már rendelkezünk adatokkal. A vizsgált barramundik egy részében a bél nyálkahártyájában egy Goussia coccidium faj sporulált és nem sporulált oocystáit mutattuk ki. Az oocysták morfológiája megfelelt a korábban Gibson-Kueh és mtsai (2011) által jellemzett, de le nem írt fajnak. Ezt az élősködőt a gyűjtött friss oocysták alapján Goussia kuehae néven új fajként írtuk le (Systematic Parasitology, 86: 293-299, 2013).

Feltételezzük, hogy a vizsgálatok során kimutatott élősködők egy része jelentős kórokozó, amely a tenyésztés bizonyos fázisában, elsősorban fél-intenzív rendszerekben a barramundi állományok megbetegedését okozhatja.

 

Köszönetnyilvánítás: A munka az OTKA K 100132 kutatási program és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA AIK 12-1-2013-0017 támogatásával, valamint kollégánk (MHB) Maláj Ösztöndíjának segítségével készült.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.