Természetes piretrin hatóanyag alkalmazása a Copepoda plankton szelektív eltávolítására

Boltizár Ottó, Csenki-Bakos Zsolt, Hegyi Árpád, Várkonyi Levente, Staszny Ádám, Horváth László

Szent István Egyetem Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A Közép-európai halgazdaságokban tenyésztett halfajok többsége tavasszal, a folyók által elöntött hullámtéri területeken szaporodik, ragadós ikráikat szubsztrátra ragasztják. Az elöntéssel egy időben egy plankton szukcessziós folyamat veszi kezdetét. A szaporodási versenyben először a heterogóniával szaporodó kerekesférgek képeznek jelentős biomasszát, majd később megjelennek az ágascsápú rákok, és a ragadozó evezőlábú rákok is (Copepodák). Az ártéren születő hallárva ebben az élettérben kezdi meg exogén táplálkozását.

A tógazdasági ivadéknevelés során, mesterségesen igyekszünk a természetes vízi környezethez hasonló plankton viszonyokat teremteni. Ezt a célt az ivadékra veszélyes ragadozó Copepoda állomány időszakos szelekciójával érjük el, amit a gyakorlatban a ma már tilalmi listára helyezett szerves foszforsavészter kezeléssel lehetett elérni.

A vizsgálataink célja a veszélyes Copepoda állomány időszakos eltávolítása természetes, növényi eredetű környezetbarát szerekkel. Az első kísérlet során a természetes piretrin hatóanyagot tartalmazó Bioplantella Flora nevezetű insekticid növényvédő szer Copepodákra kifejtett hatását teszteltük. A készítmény az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett. Tesztkisérleteinkben 0,125 – 1 ppm töménységben alkalmaztuk. Az eredmények szerint az 1 ppm koncentrációjú oldat 48 óra elteltével a Cyclopsok 86 %-át pusztította el, a 0,5 ppm koncentrációjú oldat pedig az 50 %-át. A 0,5 ppm koncentráció esetében, az életben maradt Copepodák a kontrol csoportban lévő egyedekhez képest rendellenes viselkedésformával rendelkeztek. Mindez arra utal, hogy a 0,5 ppm koncentrációjú oldat elegendő ahhoz, hogy a közvetlenül el nem pusztult Copepoda egyedek életfunkcióit jelentősen megzavarja, ami valószínűsíti, hogy ragadozó tevékenységük megszűnik. A továbbiakban haszonhal lárvákon is igazolni kívánjuk a Copepoda ragadozás megszűnését igen híg oldatok alkalmazása mellett. A tesztkísérletek másik részében a vegyszert elúszott zebradánió egyedeken teszteltem az előzőekkel azonos hígítási sorozatban. Pozitívan értékeljük, hogy a 0,5 ppm koncentrációjú oldat a hallárvákra nem gyakorolt toxikus hatást, viselkedésmintájuk megegyezett a kontrol csoportban lévőkkel. A zebradánió-Copepoda állományok együtt tatása esetén már a 0,25 ppm oldatban is jelentősen csökkent a Copepodák ragadozó aktivitása.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.