Püspökfürdő endemikus fajainak (váradi maradványcsiga, rakovicai kele) ex situ megőrzési munkái

Müller Tamás1, Várkonyi Levente1, Adrian Gagiu2, Kovács Balázs1, Buza Eszter1, Majoros Gábor3, Staszny Ádám1, Horváth Ákos1, Bernáth Gergő1, Tóth Gábor1, Tatár Sándor4, Urbányi Béla1, Fehér Zoltán5, Horváth László1, Gabriela Grigoras6, Cecilian Serba6, Csenki-Bakos Zsolt1, Müllerné Trenovszki Magdolna1

1Szent István Egyetem MKK MTI Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, Romania
3 Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar, Budapest
4Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veresegyház
5Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest
6Museum Complex of Natural Sciences, Aquarium Galaţi, Galaţi, Romania

Kivonat

A váradi maradványcsiga Melanopsis parreyssii és a Racovitza-kele Scardinius racovitzai melegkori maradványfajok, melyek kizárólag a Nagyvárad melletti Püspökfürdő, mindössze 1 ha vízfelületű természetes termálvizű tavában fordulnak elő. A Nemzetközi Vöröskönyv besorolása szerint kritikusan veszélyeztetett hal- és csigafaj az utóbbi néhány évben végveszélybe kerültek a termáltó forrását megcsapoló, idegenforgalmi célú mélységi fúrások miatt. A helyi Körösvidéki Múzeum biológusai akváriumokba mentették a tóban élő védett hal és csigafajok néhány példányát. Mivel ezeket az állatokat mesterséges körülmények között eddig még nem sikerült szaporítani, a tóba egy tömlőn keresztül termálvizet pumpálnak, hogy megpróbálják megmenteni az ott rekedt példányokat. 2013-ban a Körösvidéki Múzeum vezetésével egy román-magyar együttműködés indult meg, melynek célja a két állatfaj megmentése. A SZIE Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai 15 váradi maradványcsiga és 20 Racovitza-kele behozatalára kaptak engedélyt. A tanszék munkatársainak laboratóriumi körülmények között jól sikerült az eredeti élőhelyi feltételekhez hasonló környezetet biztosítani, és szaporodásra késztetni mindkét rendkívül érzékeny fajt (az irodalmi adatok szerint elsőként!), így van esély arra, hogy a védett reliktumfajok megmeneküljenek. Előadásunkban beszámolunk még a kele indukált szaporításáról, spermamélyhűtéséről és teszteléséről, morfológiai és genetikai vizsgálatáról, a püspökfürdői malakofauna alakulásáról, a maradványcsiga morfológiai vizsgálatáról. A soron következő lépés olyan hazai, termálvíz táplálta élőhelyek felkutatása és létrehozása a hal- és csigaszaporulat számára, melyeken hosszú távon biztosított lehet a kitelepített fajok fennmaradása.

 

A munka a Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (Project no: 13255722), valamint az MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíj (BO/00054/12/4) támogatásával valósult meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.