Nanoszelénnel dúsított Artemia alkalmazása a vörös árnyékhal (Sciaenops ocellatus) lárvanevelésében

Juhász Péter, Fehér Milán, Csorvási Éva, Bársony Péter, Stündl László

Debreceni Egyetem, MÉK, Állattenyésztéstani Tanszék, Debrecen

Kivonat

A szelén az állatok számára létfontosságú, antioxidáns hatású elem, ezért a takarmányozásban való alkalmazása mikroelem kiegészítés formájában általánosan elterjedt. Azonban a nyomelemek közül talán a szelénnél legszűkebb az a határ, ami az esszenciális volta és toxicitása között húzódik. Korábban már több állatkísérlet igazolta, hogy az elemi szelént nano méretben adagolva az eddig használt formáknál jobb antioxidáns hatású, és nagyobb dózisban sem toxikus.

Az élőeleségek közül a Rotatoria sp. tartalmazza a legkevesebb szelént, ezért ennek a nyomelemmel való dúsítása elfogadott. Köztudott tény, hogy a mesterségesen nevelt zooplankton mikroelem tartalma általában alacsonyabb, mint a természetben élőké, ezért szelénnel is érdemes az artémiát dúsítani.

Kísérletünkben 5 kezelésben, három ismétlésben (1, 5, 10, 50, 100 mg/l Se) gazdagítottuk a sórákot nanoszelénnel, melyet követően vörös árnyékhal lárvákkal végeztünk etetési kísérletet a kiválasztott 4 kezelésben (1, 5, 10, 50 mg/l Se) szintén három ismétlésben.

A 9 napos kísérlet végeztével vizsgáltuk a lárvák túlélését, növekedését (testhossz, testtömeg), K faktort számítottunk, megmértük a lárvák szervezetében felhalmozódott szelént, illetve a glutathion-peroxidáz enzim aktivitását. A lárvák által akkumulált szelén minden kezelésben különbözött, és szoros (r=0,789; p<0,01) kapcsolatot mutatott az artémia szelén-tartalmával. Az összes többi mutató statisztikai elemzése során szintén találtunk szignifikáns (p<0.05) eltéréseket az egyes kezelések között.

 

Érdeklődni: juhaszp@agr.unideb.hu

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.