FLAVOBACTERIUM COLUMNARE OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN (COLUMNÁRIS MEGBETEGEDÉS)

Varga Zsuzsanna1, Sellyei Boglárka1, Paulus Petra2, Papp Melitta2, Molnár Kálmán1, Székely Csaba1

1MTA, Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet
2Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság, Parazitológiai, Hal- és Méhbetegségek Laboratóriuma

Kivonat

Az ubiquiter elterjedésű Flavobacterium columnare okozta, mintegy 100 éve leírt (Davis, H. S. 1922) ún. columnaris betegség elsősorban a meleg égövi országokban tenyésztett halak esetén okoz komoly elhullással járó veszteséget. Magyarországon az intenzív haltenyésztés bevezetésével került a patológusok látóterébe, ill. a klímaváltozás során felmelegedő természetes vizekben kell számítani fokozott kártételére. Megelőzésére az állatok természetszerű, stressztől mentes tartásával és a fertőzöttség terjedésének kedvező zsúfoltság elkerülésével törekedhetünk.

A vizekből és halakból, de a talajból is kimutatható Gram negatív, pálca alakú baktérium kitenyésztéséhez speciális tápanyagszegény, de nagy nedvességtartalmú szelektív táptalajra van szükség. A baktérium izolálásához neomycinnel és polymyxin B-vel kiegészített Cytophaga agart használtunk, a további tenyésztéshez pedig az agar antibiotikum kiegészítés nélküli változatát.

Mind tógazdasági halakból, mind természetes vizekből származó halakból izoláltuk a F. columnare-t. A telepmorfológia, Gram-festés, biokémiai sajátosságok és a natív kenet alapján kiválogatott „gyanús” telepeket továbboltottuk és a tenyészeteket a Bader által a 16-S rRNS génre tervezett (2003) F. columnare fajspecifikus PCR eljárással azonosítottuk.

A baktériumot mind tógazdasági mind természetes vízből származó halak esetén a fekélyes állat elváltozást mutató bőréből, szeméről, kopoltyújáról, belső szerveiből (lép, vese, máj), ill. az egészséges állatok kopoltyújáról izoláltuk.

Jelenleg 10 halfajból izolált mintegy 25 F. columnare tenyészettel rendelkezünk, az eddigi gazdafajok: ponty, compó, garda, dévérkeszeg, karika keszeg, ezüstkárász, csapósügér, fogassüllő, kősüllő és szibériai tok.

Az izolált F. columnare tenyészetek genomtípusának meghatározása folyamatban van.

 

Támogatás: KTIA-AIK-12-1-2013-0017. sz. és OTKA K 100132. sz. szerződés.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.