EGY ÚJ HALTERELÉSI MÓDSZER

Várkonyi Levente1, Specziár András2, Horváth László1, Urbányi Béla1, Müllerné Trenovszki Magdolna1, Müller Tamás1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Központ Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany

Kivonat

A tengeri hálós halászat fogási technológia során fellépő mellé-vagy járulékos fogás az úgynevezett bycatch ma már olyan mértékű, hogy önmagában ezt a problémát az iparszerű halászat egyik legvégzetesebb környezeti hatásaként tartják számon. Az európai kontinentális akvakultúrában, így a hazai tógazdaságokban is a víz újrahasznosítása, illetve az előnevelt ivadékok hálóval történő megtörése jelentik a fő problémákat. Az előnevelési technológiai gyakorlatban az egész tavat le kell engedni, hogy a halakat vissza tudják fogni.

A hosszúszárnyú bálnák kis csoportokban, kis mélységekben úszó rajalkotó halak valamint aprótestű rákok körül levegő buborékokat fújnak ki egyre szűkülő koncentrikus körökben az úszásuk során, amik feltörve a felszínre a prédát összetömörödésre készteti a vízszínen (vizuális és hanghatás miatt a halak nem merik áttörni a buborékfüggönyt), majd az összezsúfolódott halakra, krillekre rontanak rá alulról. Ezen vadásztechnika alapjait felhasználva célul tűztük ki egy háló nélküli halterelési és halászmódszer kifejlesztését

Az általunk létrehozott halászeszköz három fő részből épül fel; 1.) hordozható kompresszor 2.) vontatható, vagy húzható csővezeték, amin meghatározott távolságokban elhelyezett nyomásszabályzó szelepeken keresztül átáramló levegőbiztosítás buborékfüggönyt állít el 3.) egy átalakított úszó varsa, melybe tereljük a halakat. A csővezeték mélységi vezetését a beáramló levegőmennyiség, a csővezeték önsúlya, valamint a megfelelő távolságokban elhelyezkedő súlyok szabályozzák. Az eszköz kizárólag kistestű halak és halrajok terelésére alkalmazható.

Az eszközt a Babati tavakon, valamint Balatonon teszteltük és teszteljük, folyamatosan finomítva a működtetését.

 

A munka az Innovációs vándordíj, a SZIE Kutatókari pályázat (17586-4/2013/TUDPOL), valamint a MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíj (BO/00054/12/4) támogatásával valósulhatott meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.