A pontyhús zsírsavösszetételének vizsgálata keveréktakarmányos nevelés után, nagytavas termelési rendszerben

Hegyi Árpád1, Egyed Imre2, Katics Máté2, Mészáros Erika1, Lefler Kinga Katalin1, Urbányi Béla1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Czikkhalas Halastavai Kft. Varsád

Kivonat

A keveréktakarmányos haltermelés egyre terjedőben van hazánkban. Számos tógazdaságban folyik ilyen típusú halnevelés telelő-, vagy nagyobb méretű termelő tavakban. A nevelés során teljes értékű takarmányt használunk fel, amely kedvező beltartalmi és élettani tulajdonsággal rendelkezik. A takarmányozási technológia nagy előnye az, hogy a piaci méretű hal két év alatt nevelhető 1,4-1,6 kg/kg takarmány-együttható mellett.

A halhús minőségét az izomszövet kémiai összetétele, a kötőszövet és zsírszövet aránya, a benne lévő tápanyagok, ízanyagok és vitaminok mennyisége és minősége határozza meg. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy összetételét, biológiai értékét és emészthetőségét tekintve jobb a többi húsféleségnél.

A halhúsban sok életfontosságú tápanyag található, és ezek aránya is igen kedvező. Könnyen emészthető, teljes értékű fehérjét tartalmaz nagy arányban, gazdag vitaminokban, elsősorban A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat, niacint tartalmaz, tokoferol-tartalma csekély. A halzsír zsírsavösszetételére jellemző a telítetlen zsírsavak számottevő jelenléte. Az ásványi anyagok közül a halhúsban jelentős mennyiségű Ca, Mg, P, Fe, Cu és Se is található.

Vizsgálatunkban a Czikkhalas Halastavai Kft. szakadáti termelő tavaiban alkalmaztunk keveréktakarmányos nevelést, majd a piaci méret elérése után a halhúsból zsírsavanalíziseket végeztünk. Az eredményeinket a hagyományos abraktakarmányos neveléssel termelt egyedekkel hasonlítottuk össze.

Vizsgáltuk a halhús összes zsír mennyiségét, a telített-, és a telítetlen (egyszeresen és többszörösen telítetlen) zsírsav mennyiségét és összetételét. A szöveti zsír statisztikailag igazolhatóan magasabb volt az abraktakarmányos (kontroll) csoportban, de lényeges különbségek voltak a telített- és telítetlen zsírsav garnitúrában is.

 

Munkánkat „A tógazdasági pontytakarmányozás komplex megújítása takarmánykeverékek alkalmazásával” című (azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0057) projekt támogatta.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.