A pontyhús zsírsavösszetételének vizsgálata keveréktakarmányos nevelés után, nagytavas termelési rendszerben
Hegyi Árpád1, Egyed Imre2, Katics Máté2, Mészáros Erika1, Lefler Kinga Katalin1, Urbányi Béla1
1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Czikkhalas Halastavai Kft. Varsád
Kivonat
A keveréktakarmányos haltermelés egyre terjedőben van hazánkban. Számos tógazdaságban folyik ilyen típusú halnevelés telelő-, vagy nagyobb méretű termelő tavakban. A nevelés során teljes értékű takarmányt használunk fel, amely kedvező beltartalmi és élettani tulajdonsággal rendelkezik. A takarmányozási technológia nagy előnye az, hogy a piaci méretű hal két év alatt nevelhető 1,4-1,6 kg/kg takarmány-együttható mellett.
A halhús minőségét az izomszövet kémiai összetétele, a kötőszövet és zsírszövet aránya, a benne lévő tápanyagok, ízanyagok és vitaminok mennyisége és minősége határozza meg. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy összetételét, biológiai értékét és emészthetőségét tekintve jobb a többi húsféleségnél.
A halhúsban sok életfontosságú tápanyag található, és ezek aránya is igen kedvező. Könnyen emészthető, teljes értékű fehérjét tartalmaz nagy arányban, gazdag vitaminokban, elsősorban A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat, niacint tartalmaz, tokoferol-tartalma csekély. A halzsír zsírsavösszetételére jellemző a telítetlen zsírsavak számottevő jelenléte. Az ásványi anyagok közül a halhúsban jelentős mennyiségű Ca, Mg, P, Fe, Cu és Se is található.
Vizsgálatunkban a Czikkhalas Halastavai Kft. szakadáti termelő tavaiban alkalmaztunk keveréktakarmányos nevelést, majd a piaci méret elérése után a halhúsból zsírsavanalíziseket végeztünk. Az eredményeinket a hagyományos abraktakarmányos neveléssel termelt egyedekkel hasonlítottuk össze.
Vizsgáltuk a halhús összes zsír mennyiségét, a telített-, és a telítetlen (egyszeresen és többszörösen telítetlen) zsírsav mennyiségét és összetételét. A szöveti zsír statisztikailag igazolhatóan magasabb volt az abraktakarmányos (kontroll) csoportban, de lényeges különbségek voltak a telített- és telítetlen zsírsav garnitúrában is.
Munkánkat „A tógazdasági pontytakarmányozás komplex megújítása takarmánykeverékek alkalmazásával” című (azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0057) projekt támogatta.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.