A PLANKTOTHRIX RUBESCENS CIANOBAKTÉRIUM TÖMEGES TAVASZI MEGJELENÉSE HAZÁNKBAN

Lefler Kinga Katalin, Hegyi Árpád

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A halastavak fitoplankton biomasszáját és fajösszetételét elsősorban a hőmérséklet, a rendelkezésre álló tápanyagok mennyisége és összetétele, a fény intenzitása valamint a vízi élőlények aránya befolyásolja. A leglényegesebb tényezők a hőmérséklet és a fény időszakos változása, hiszen ezek határozzák meg markánsan a vízben élő szervezetek működését. A fitoplankton biomassza kontinentális éghajlaton a nyári meleg hónapokban éri el legnagyobb populációját és diverzitása is ekkor a legmagasabb.

A tavaszi hónapokban a növekvő fényintenzitás hatására a fotoszintézis aktivitás megnő és rövid életidejű kovamoszatok (diatómák) lesznek jellemzően magasabb arányban. A kovamoszatok közül a Nitzschia, Navicula, Melosira nemzetség fajai a legelterjedtebbek. Ezt követik a későbbiekben a zöldalgák (Pediastrum, Ankistrodesmus, Scenedesmus), amelyek tömegesen szaporodnak el a megfelelő feltételek mellett. A késő nyári időszakban a zöldalgák mellett a cianobaktrériumok is dominánsá válnak. A legfontosabbak és legelterjedtebbek a Microcystis, a Lyngbya, az Oscillatoria, Spirulina, Anabaena és Aphanizomenon fajok.

A nyári hónapokban elszaporodó algapopuláció a felszíni vizek felső rétegében helyeszkednek el, így a fény víztestbe jutása gátolt lesz. A fény útjának gátlása olyan fajok kialakulását eredményezi, amely csökkent fényintenzitás ellenére is aktívan képesek fotoszintetizálni. Ezen fajok fényadaptációs paramétere alacsony, lehetővé téve a fotoszintézist az eufotikus réteg mélyebb, kisebb fényintenzitású mélységeiben is. Ilyen faj pl. a Planktothrix rubescens is, mely e tulajdonságának köszönhetően a tápanyagdúsabb eufotikus metalimnionban, vagy felső hipolimnionban szaporodik el.

A burgundi vörös alga (Planktothrix rubescens) európai megjelenése az 1900-as évek elejére tehető, virágzása azonban csak az elmúlt négy évtizedben vált egyre sűrűbbé.

2014 február végén egy Pest megyei horgásztóban hasonló fonalas cianobaktrériumok jelentek meg. Az eddigi leírásokban kizárólag ősszel jelentkezett a Planktothrix rubescens fonalas cianobaktérium, de ebben az esetben kora tavasszal. Kezdetben csak a tó egyik felében, egyik öblözetében jelent meg, március közepére viszont a tó teljes felületét beborította az említett bakterioplankton.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.