A nátrium-fluorid szubletális hatása zebradánió (Danio rerio) embriókra és lárvákra

Gazsi Gyöngyi1, Csenki Zsolt1, Bakos Katalin1, Reining Márta1, Bencsik Dóra1, Appl Ádám1, Kövesi Judit1, Csepeli Andrea1, Kovács Róbert1, Baska Ferenc2

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Szent István Egyetem, Állatorvos-Tudományi Kar, Patológiai Tanszék, Budapest

Kivonat

A fluorid ion, élő szervezetekre gyakorolt hatása már évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat. A fluorid egy igen reaktív, erős oxidálószer, mely számos úton kerülhet a szervezetbe. Több ország, egyes régióiban a magas fluorid ion tartalmú ivóvíz fogyasztása miatt kialakuló fluorózis komoly népegészségügyi probléma.

A fluorózis tanulmányozására több állat modellt is használtak az elmúlt évtizedekben. A fluorózis egyik jellemző tünete a csont és porcszövetekben megfigyelhető elváltozások. A halak, mint modell szervezetek alkalmazása a e betegség tanulmányozásában csak egy évtizedes múltra tekinthet vissza.

A zebradánió (Danio rerio) jelenleg az egyik leggyakrabban használt hal modell szervezet. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely kiváló alanyává teszi a fejlődésbiológiai, genetikai, toxikológiai és a farmakológiai vizsgálatoknak. Az utóbbi időben mind gyakrabban alkalmazzák a fajt egyes betegségek állati szervezeten történő modellezésénél is.

Vizsgálatunk elődleges célja volt a fluorid ion zebradánió lárvák porc és csontfejlődésére gyakorolt hatásának vizsgálata. A kísérlet során, 10 napon keresztül kezeltük az embriókat 50, 100, 200, 300, 400, és 500 ppm-es NaF oldattal, koncentrációnként 3 ismétlésben. Az 5. naptól a 10.-ig naponta vettünk mintákat szövettani vizsgálathoz és teljes testen történő porc-csont festéshez.

A teljes lárvák csont és porc szövetének festésekor nem kaptunk egyértelmű képet a fluorid terhelés kalcifikációra gyakorolt hatásáról A kórszövettani vizsgálatok eredményei alapján látható, hogy a koncentráció és az expozíció növekedésével nőtt a különböző szöveti elváltozások gyakorisága. A porcszövetben vakuolizálódás és a sejtmagok regresszív elváltozása volt látható. A vese tubulusokban a 10 napos kezelés hatására, valuolizációhoz hasonló elváltozásokat tapasztaltunk, hasonlóan korábbi vizsgálatainkhoz.

 

A munka a GOP 1.1.1-11-2012-0079 és a KMR_12-1-2012-0221 projektek támogatásával valósult meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.