2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése

Turcsányi Béla és Nagy Gábor

Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., Siófok

Kivonat

Hosszabb ideje, kisebb-nagyobb rendszerességgel, mutatjuk be tapasztalatainkat a Balaton halgazdálkodási kezelésével kapcsolatban. A természetes vizek halállományát több irányból is éri csökkentő hatás, úgy, mint az ember által végzett mindennemű halászat, horgászat, vagy a ragadozók által történ kivétel, esetleg a területről történő elvándorlás. Ezek közül megbízható adattal a halászfogásokról és a horgászfogásokról rendelkezünk. Sokkal pontatlanabbak az ismereteink a ragadozók által elfogyasztott halmennyiségről, valamint az illegális úton kivett halakról. Előadásunkban a horgász és halászfogások kiértékelésével foglalkozunk.

A horgászfogások pontosabb megismerése céljából olyan horgászrendet és fogási naplót alakítottunk ki, aminek kiértékelése a fogott halak mennyiségi és faji összetételén kívül információt ad a fogások területi eloszlásáról, horgászattal töltött napok számáról valamint az eredményes horgásznapok arányáról. A horgászfogásokról gyűjtött információk alapján lehet a későbbi haltelepítéseket tervezni és eredményességét visszaellenőrizni.

A halászati tevékenységünk dokumentálása szintén igen részletes. Nem csak a fogások faji és mennyiségi összetételéről rendelkezünk adatokkal, hanem minden egyes halászat térbeli és időben elhelyezkedéséről. A halászhajók mozgását járműkövető rendszer rögzíti. Ennek segítségével kiszámolható a vontatott hálós halászat által meghalászott terület nagysága. Szintén dokumentáltuk a nyakzóhálós busa halászat során a hálók helyzetét, valamint a fogásra fordított idejüket (egységnyi fogóeszközre vetített fogás). Ezzel a területi és évszakonkénti eltérések bemutatásán kívül jobban összehasonlíthatóak az évenkénti fogások is, ami hosszabb távon lehetőséget biztosíthat a Balatonban élő busa állomány változásának kimutatására is.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a természetes vizeken történő lelkiismeretes gazdálkodás nélkülözhetetlen feltétele a fogások megbízható dokumentálása és kiértékelése. Előadásunkkal ennek kialakításához és későbbi fejlesztéséhez mutatjuk be tapasztalatainkat.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.