Noninvazív vizsgálati módszerek alkalmazhatóságának lehetősége a tokfélék (Acipenseridae) ivar szerinti elkülönítésére

Kotrik László1, Bacsa Mónika2, Hetyey Csaba2, Bokor Zoltán1, Szilágyi Ákos3, Mosonyi Gábor3, Varjú Milán3, Szilágyi Gábor3, Mészáros Erika1, Hegyi Árpád1, Kovács Balázs1, Müller Tamás1, Urbányi Béla1

1Szent István Egyetem, MKK, KTI, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Szent István Egyetem, ÁOTK, Belgyógyászati Tanszék és Klinika, Budapest
3Győri „ELŐRE” Halászati Termelő Szövetkezet, Kisbajcs

Kivonat

Munkánk célja a tokfélék (Acipenseridae) szexálása a nevelés folyamat minél korábbi szakaszában. Munkánk komplexitását mutatja, hogy a szonográfiás kísérletek kiegészültek citológiai mintavételezéssel és vérparaméter analízissel.

Az ultrahangos kísérleteink elsősorban a gonádok vizsgálatára fókuszáltak. Az elővizsgálataink alkalmával sikeresen tanulmányoztuk a gonádok denzitását, elkülönítését a többi szervtől. A megszerzett ismereteink alapján a lénai tok egyedi morfológiai és gonád denzitás különbségeit analizáltuk. A kellő gyakorlati tapasztalatok megszerzését követően két egymástól független szakember Echo Blaster ultrahangos berendezéssel 15 véletlenszerűen kiválasztott lénai tok egyedet értékelt, majd az echográfiás felvételek kiértékelése után a halfarmon általánosan alkalmazott ún. trokáros vizsgálattal ellenőrizték az ivarokat. Ezt követően kontroll vizsgálatként a halakat elölve makroszkópikusan, illetve hisztológiai utón is ivarellenőrzést hajtottunk végre.

A telepen általánosan alkalmazott trokáros vizsgálat hatékonysága 60% volt (6,7% hiba, 33,3% bizonytalanság, „nem megállapítható”), míg a két független szakember ultrahangvizsgálati eredményessége egyaránt 80-80%-ot mutatott. Ki kell hangsúlyozni, hogy együttes hatékonyságuk 100% volt, ugyanis mindketten tévedtek volna egy hal ivar meghatározásában olyan eset nem fordult elő.

A noninvazív eljárás során az eredményességi faktoron túl az egyedeket ért stressz mértéke is alacsonyabb. A vizsgálat átlagos időtartama általában 30 másodperc volt, a kiértékelés nem lassítja az eljárást. Az ultrahang alkalmazása nem jár szöveti, szervi roncsolással.

 

A munka a GOP-1.1.1-09/1-2010-0226 és TÁMOP-4.2.2.B-10/1-2010-0011 pályázatok támogatásával valósult meg.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.