Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Ardó László1, Rónyai András1, Feledi Tibor1, Yin Guojun2, Neill J. Goosen3, Lourens de Wet3, Jeney Galina1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas, Magyarország
2Freshwater Fisheries Research Centre, Wuxi, Kína
3Department of Animal Sciences, Stellenbosch University, Stellenbosch, Dél-afrikai Köztársaság

Kivonat

A barramundi vagy ázsiai tengeri sügér (Lates calcarifer) egy ígéretes új halfaj az európai akvakultúra számára. Kevésbé érzékeny a tartási körülményekre, emiatt könnyen tenyészthető intenzív rendszerekben is, viszont ennél a fajnál is problémát jelent, hogy az intenzív neveléssel együtt járó magas népesítési sűrűség, a szállítási és kezelési stressz, illetve a rosszabb vízminőség érzékenyebbé teszi a halakat a halbetegségekkel szemben. A bakteriális eredetű fertőző halbetegségek ellen leggyakrabban antibiotikumokat és vakcinákat használnak, ezek alkalmazásának azonban több nemkívánatos következménye is van. Az antibiotikumok maradékai felhalmozódhatnak a halhúsban és a vízi környezetben, túlzott használatuk pedig elősegíti a rezisztens baktériumok kialakulását. A vakcinák általában csak egy adott kórokozó ellen hatásosak. Ezek a negatív hatások kiküszöbölhetők a természetes immunválaszt javító anyagok, az immunstimulátorok alkalmazásával. A HAKI immunológiai kutatócsoportjának egyik fontos kutatási területe az immunstimulátorok, ezen belül a gyógynövénykivonatok vizsgálata. A barramundi esetében háromféle gyógynövénykivonat hatását vizsgáltuk.

Az Astragalus membranaceus és a Rooibos (Aspalathus linearis) kivonatait 0,5% koncentrációban a haltáphoz kevertük. Utóbbi gyógynövényből kétféle, fermentált és nem fermentált („zöld”) kivonatot is vizsgáltunk. Kontrollként gyógynövénykivonatokat nem tartalmazó tápot használtunk. A halakat ezekkel a tápokkal négy hétig etettük, és hetente egyszer vérmintákat vettünk tőlük. A mintákból centrifugálással izoláltuk a fehérvérsejteket és a vérplazmát, amelyekből meghatároztuk a természetes immunválasz jellemzőit, azaz a fehérvérsejtek fagocitáló és légzési aktivitását, a vérplazma lizozimaktivitását, illetve összes fehérje- és immunoglobulin-szintjét.

Korábbi, gyógynövényekkel végzett kísérleteinkhez hasonlóan most is az Astragalus- kivonat volt leginkább pozitív hatással a halak természetes immunválaszára, mivel az öt vizsgált paraméterből hármat is jelentős mértékben javított. A kétféle Rooibos-kivonat szintén pozitív hatással volt a természetes immunválaszra. A zöld (nem fermentált) kivonat a fehérvérsejtek fagocitáló aktivitását és a vérplazma immunoglobulin-szintjét, a fermentált kivonat pedig a fagocitáló aktivitást javította statisztikailag szignifikáns mértékben. A kísérleti eredmények alapján megállapítható, hogy az Astragalus- és a Rooibos-kivonatot tartalmazó tápok hatására a barramundi természetes immunválaszának több jellemzője, illetve a halak ellenálló-képessége is javult, a halak immunrendszerére gyakorolt hatásuk tehát egyértelműen pozitív volt.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.