Az 5-fluorouracil krónikus toxicitásnak vizsgálata hal modellen, két generáción keresztül

Kovács Róbert1, Csenki Zsolt1, Tarcai Zsolt1, Bencsik Dóra1, Gazsi Gyöngyi1, Bakos Katalin1, Kovács Balázs1, Goran Gajski2, Marko Gerić2, Verica Garaj-Vrhovac2, Urbányi Béla1, Ákos Horváth1, Metka Filipic3

1Szent István Egyetem, MKK, KTI, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Institute for Medical Research and Occupational Health, Zágráb
3National Institute of Biology, Department of Genetic Toxicology and Cancer Biology, Ljubljana

Kivonat

Az 5-fluorouracil (5-FU) az egyik legáltalánosabban használt antimetabolikus hatású citosztatikum. Más gyógyszer hatóanyagokhoz hasonlóan a kommunális szennyvízzel a környezetbe jutó 5-FU mennyisége is növekszik. Azonban nagyon keveset tudunk ennek a vegyületnek a vízi szervezetekre gyakorolt hosszú távú hatásairól.

Az 5-FU krónikus toxicitását két generációs teszttel vizsgáltuk zebradánió (Danio rerio) halfajon. A három vizsgált koncentráció a 10 ng/l, 1 ěg/l and 100 ěg/l volt. A kísérletet fél-statikus rendszerben végeztük.

A teszt már ivarérett halak két hétig tartó kezelésével kezdődött. Az ezektől a halaktól származó embriók képezték a F1 generációt. A termékenyüléstől számított 33. napon a lárvákból mintát vettünk a száraz és nedves testtömeg és a testhossz méréséhez, valamint molekuláris biológiai vizsgálatokhoz. A már ivarérett, 4 hónapos korú, F1 egyedektől vér és szövetmintákat vettünk genotoxikológiai, illetve patológiai vizsgálatokhoz. A felnőtt halakat több alkalommal szaporítottuk. Az ötödik szaporításból származó embriók képezték az F2 generációt. Ezen halak kezelése a termékenyüléstől számított 33. napig tartott, ekkor mintákat vettünk a halak nedves és száraz testtömegének és testhosszának méréshez, valamit molekuláris biológiai vizsgálatokhoz.

Az F1 és F2 generáció esetében a termékenyülés utáni első 33 napban, minden csoportban a mortalitás 40 és 60% között változott, azonban az elhullás növekedése egyik kezelés esetében sem volt igazolható. Szintén nem volt igazolható a különbség a testtömeg, a testhossz és a kondíciós faktor tekintetében a korai életszakaszok vizsgálata során. Az F1 generáció esetében azonban a 4 hónapos 5-FU-nak való kitettség hatására növekedett a májban a DNS károsodás mértéke, valamint vörösvérsejtekben igazolható mértékben növekedett a mikronukleuszok száma.

 

A munka az Európai Unió 7. kutatási keretprogramjának 265264 szerződésszámú, CYTOTHREAT projektje támogatásával valósult meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.