A takarmány nanoszelén kiegészítésének hatása a vörös árnyékhal (Sciaenops ocellatus) termelési paramétereire és testösszetételére

Juhász Péter, Prokisch József, Csorvási Éva, Petes Kata, Nemes Ildikó, Bársony Péter, Stündl László

Debreceni Egyetem, Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztéstani Tanszék, Debrecen

Kivonat

A szelén esszenciális mikroelem, számos enzim alkotórésze, az állati szervezetek természetes komponense. Az E – vitamin mellett jelentős, bár nem közvetlen antioxidáns hatású a szelén is. A takarmányokhoz való adagolás mikroelem kiegészítés formájában általánosan elfogadott.

A szelénnek különböző vegyületei vannak, amelyek eltérő mértékben hatásosak, illetve nagyobb mennyiségben mérgezők is lehetnek. Ezért nem mindegy, hogy a takarmányba a szelén milyen vegyülete kerül. Korábban úgy gondolták, hogy a szeleno- metionin és a szeleno-cisztein a leginkább alkalmas vegyületek a takarmányok szelénszintjének emelésére. Ismert volt az is, hogy a szelénformák közül az elemi szelén a legkevésbé mérgező.

A nanoszelén az Egyetemünk egy kutatója által kifejlesztett szelénforma. Az előállított gömbök mérete a baktériumfajtól függően a 100-500 nanométer között változik. Korábban több állatkísérlet igazolta, hogy a nanoszelén az eddig használt szelénformáknál jobb antioxidáns hatású, azonban halak tekintetében jelenleg még kevés információval rendelkezünk a használatáról.

A dúsított tápot vörös árnyékhal ivadékoknak (3,5±0,7 g) kínáltuk fel. A 8 hetes vizsgálat során 6 kezelést állítottunk be, egyenként 2 ismétléssel.

Kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogy a nem toxikusnak tartott nanoszelén milyen hatást gyakorol nagyobb mennyiségben (0,5; 1; 1,5; 2,5; 5,5; 10,5 mg Se/kg ) adagolva. Értékeltük a termelési paraméterek (SGR, FCR, testtömeg-gyarapodás, megmaradás) alakulását, illetve a halak testösszetételét (szelén-, és zsírtartalom, zsírsavprofil). Statisztikailag elemeztük az összefüggést a halak szelén- és zsírtartalma, illetve testtömeg-gyarapodása között is.

A kapott adatok azt mutatták, hogy a termelési paraméterek tekintetében csak az FCR értékeiben tudtunk szignifikáns különbséget (p<0.05) kimutatni az egyes csoportok között. Megállapítható, hogy az ajánlottnál nagyobb nanoszelén-bevitel nem változtatja meg jelentősen a vörös árnyékhal termelési mutatóit, azonban az eredményekből egyértelműen kitűnt, hogy ez a szelén forma is tud toxikus hatást kifejteni.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.