A jövedelem csökkenés okai a halászati ágazatban

Németh István

Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége

Kivonat

Magyarországon az ezredfordulót követő évektől napjainkig lassan, de folyamatosan csökkent a halászati ágazat jövedelemtermelő képessége. Mostanra a jelenség olyan radikálissá vált, ami indokolja, hogy rávilágítsuk a szakma és a döntéshozók figyelmét a pontyos tógazdaságok pénzügyi problémáira.

Az állandóan emelkedő munkabérek és input anyagok (takarmány, gázolaj, gyógyszer, trágya, stb.) árnövekedését nem tudtuk a ponty árszínvonalával követni, így hosszabb távon is csökkent a pontytermelés jövedelmezősége.

A kialakult helyzetre jellemző, hogy 2000. és 2013. között a nyári hónapokban a ponty ára állandósult 550-600Ft/kg + Áfa áron, amely esetenként már szállítási költségeket is tartalmaz. Az őszi lehalászás időszakában szinte minden évben állandósul egy jelentős piaci zavar a ponty hazai és export értékesítésében. Ezen okok nagyon összetettek, mert néhány pénzügyileg kényszerpályára került termelő ekkor önköltségen és az alatt is kínálja az étkezési pontyot, csökkentve ezzel az ágazat többi szereplőjének reális áron történő értékesítési lehetőségeit.

Nehezíti a helyzetet az a kettős árrendszer is a horgász piacon, amelyet a 7%-os kompenzációs felár és a 27%-os Áfa egyidejű alkalmazása okoz. Hiszen a horgászvevők egy nagy szegmense a bruttó árat veszi figyelembe, mert nincs Áfa visszaigénylési lehetősége.

Az előadásban fajonként és ágazati szinten is elemezzük a jövedelmezőséget, és ajánlásokat teszünk a szakmának a változtatás lehetőségeire. Külföldi minta alapján egyik ilyen lehetőségnek mutatkozik, az ágazat nagy piaci szereplői között létesítendő hal-kereskedőház megvalósítása, és az érdekvédelmi szervezetek munkájának fokozott összehangolása ökonómiai kérdésekben is.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.