Zárt, édesvízi rendszerben nevelt barramundi (Lates calcarifer) ivarérésének vizsgálata

Szentes Katalin1, Mészáros Erika1, Szabó Tamás1, Csorbai Balázs2, Borbély Gyula2, Bernáth Gergely1, Kása Eszter1, Urbányi Béla1, Horváth Ákos1

1Szent István Egyetem, MKK, KTI, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Jászkiséri Halas Kft., Jászkisér

Kivonat

Az ázsiai tengeri sügér, más néven barramundi (Lates calcarifer) egy katadróm, protandriás ivarváltó trópusi halfaj. Versenyképes termelését lehetővé teszi az energiatakarékos és környezetbarát technológiák alkalmazása az intenzív rendszerekben. Különleges húsminőségének köszönhetően keresett faj az európai piacokon is.

A barramundi reprodukciós ciklusának dinamikáját, az ivarátfordulás jellemzőit már korábban leírták, azonban nem áll rendelkezésünkre információ az intenzív édesvízi rendszerekben nevelt állományok ivaréréséről. Kutatómunkánk célja a mesterséges édesvízi környezetben nevelt barramundi állományok gametogenezisének vizsgálata volt hagyományos szövettani módszerekkel.

Vizsgálatainkat a jászkiséri termálvízre alapozott édesvízi recirkulációs rendszerben nevelt barramundi állomány 9-15 hónapos egyedeinek felhasználásával végeztük. Havonta mintáztunk 5-12 tengeri sügér egyedet, gonádjaikat hisztológiai vizsgálatokhoz készítettük elő. A mikroszkópos elemzést követően a herék érettségi stádiumának megfelelően kategorizáltuk az egyedeket és az eredményeket összevetettük a halak teljes testhosszával és testtömegével.

Eredményeink szerint az intenzív édesvízi rendszerben nevelt barramundi ivarérése sokkal korábban kezdődik, mint azt korábban leírták. Feltételezzük, hogy a vizsgált állomány spermatogenezise korábban kezdődik, mint a vizsgált 9 hónapos kor. Megállapítottuk továbbá, hogy a vizsgált herékben az érett spermiumok mellett spermatogóniumok is megfigyelhetőek nagy számban. Ez a tény arra enged következtetni, hogy aszinkron spermatogenezis zajlik a vizsgált halfajban. Korrelációt találtunk a here fejlődési szakaszai és a testhossz, illetve a testtömeg között, ami megerősíti a korábbi megfigyeléseket, melyek szerint az ivarérés elsősorban a halak méretéhez köthető, nem az életkorhoz.

 

A munkánkat az NTP TECH_09-A3-2009-0235 „Exportképes halfajok (Barramundi, Vörös árnyékhal) termeléstechnológiájának komplex fejlesztése” című projekt támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.