Újabb alloherpeszvírusok kimutatása Kelet-Európában

Doszpoly Andor1, Igor S. Shchelkunov2, Benkő Mária1

1MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézete, Budapest
2All Russia Research Institute for Veterinary Virology and Microbiology, Pokrov, Russia

Kivonat

A tokfélék (Acipenseridae) egyik legfontosabb és legnagyobb gazdasági károkat (akár 80-95%-os mortalitás) okozó vírusos betegségét a herpeszvírusok okozzák intenzív haltenyészetekben. Észak-Amerikában már a 80-as évek óta ismeretesek megbetegedések, melyek hátterében herpeszvírusok állnak. A halak herpeszvírusait egy új családba az Alloherpesviridae-be sorolták, mivel igen jelentős evolúciós távolság választja el őket a magasabbrendű gerincesek herpeszvírusaitól. Kelet-Európában először 2006-ban, Oroszországban izoláltak herpesz-szerű vírust lénai tok (Acipenser baeri) állományból Moszkva közelében. A Siberian sturgeon herpesvirus-nak (SbSHV-nak) nevezett vírus, azóta is minden évben és egyre több haltenyészetben üti fel a fejét. Az általa okozott betegség akár 100%-os elhullást is okozhat növendék halak között. Az izolált vírus DNS-ének vizsgálata bebizonyította, hogy az SbSHV nagyon közeli rokona az amerikai fehér tok herpeszvírus törzseknek.

2011 nyarán, egy az Urál-hegység környékén található halgazdaságban lénai tokból sikerült egy új vírust izolálni, mely mind az általa okozott tünetek, mind a sejttenyészeteken mutatott sejtkárosító hatásaiban eltér a korábban leírt SbSHV által okozottól. A vírus DNS-ét vizsgálatra laboratóriumunkba küldték. PCR-rel majd DNS szekvenálással megállapítottuk, hogy a kórokozó szintén herpeszvírus. Valószínűleg egy olyan törzs, mely a feltehetően Észak-Amerikából származó fehér tok herpeszvírusa és lénai tok SbSHV-a közötti evolúciós állapot.

Az orosz partnerekkel egy együttműködés keretén belül DNS-vakcina fejlesztésbe kezdünk az SbSHV ellen. Mely során a vírus különböző felszíni fehérjéit kódoló géneket fejezünk ki a halakban. Az első kísérletek eredményei jelenleg feldolgozás alatt állnak.

A lazacok (Salmo salar) papillómatózisa régóta ismeretes betegség. Az 1970-es években írták le az általa okozott betegséget. A 90-es években elektonmikroszkópos felvételek alapján feltételezték, hogy herpeszvírus áll a tünetek háttérben. A betegség elsősorban Oroszország murmanszki régiójában illetve Skandináviában okoz problémákat. A tavalyi évben 18 egyedből származó papillómákat küldtek laboratóriumunkba, melyekről megállapítottuk, hogy herpeszvírust tartalmaznak. A vírus részleges genomanalízise alapján az amerikai tavipisztráng (Salvelinus namaycush) herpeszvírusával mutat rokonságot.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.