Mi kerül a horogra? – avagy a balatoni horgászfogások elemzése

Füstös Gábor, Turcsányi Béla

Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Kivonat

A horgászfogások valós mennyisége visszatérően felvetődő kérdése a természetesvízi halgazdálkodásnak, így természetesen legnagyobb vizünk, a Balaton gazdálkodásának is. Mivel a balatoni halgazdálkodás szakmai feladatai között egyre nagyobb súllyal szerepel a horgászturizmus fejlesztése, a horgászati célokat kiszolgáló gazdálkodás kialakítása, szükséges a meglévő adatok egyre részletesebb feldolgozása, elemzése.

A fő kérdést azonban ott kell megfogalmazni, hogy milyen és mennyire megbízható adataink vannak a horgászfogásokról. Az elmúlt évek során ugyanis egymásnak ellentmondó következtetéseket lehetett levonni a horgászfogásokból, attól függően, hogy mely adatbázist vettük alapul. A fogási naplókra alapozott országos statisztika alapján a Balaton pontyfogása az elmúlt években 50 tonna körül alakult. Ugyanakkor az évek óta folyó jelölések azt mutatták, hogy a betelepített ponty (évi 350 tonna) döntő többségét, mintegy 90 %-át a horgász szinte azonnal, egy éven belül kifogja. Ez úgy 310 tonnás pontyfogásra utal. Bár ismerjük a fogási naplóra alapozott statisztika problémáit, ekkora különbség nem lehet a beírt és a valóban kifogott ponty között!

Emellett alapkérdésként merült fel az is, hogy a Balatonon érvényes két fogási napló közül a horgász melyiket (mindkettőt?) vezette. Társaságunk ugyanis évek óta rendelkezik területi jegyre integrált fogási naplóval, de emellett a horgász egy külön „általános” fogási naplót is kapott az egyesületében.

Mivel minél megbízhatóbb fogási adatokra volt szükségünk, és hihetetlen volt a különbség a rendelkezésünkre álló adatok között, elkezdtük a területi jegyre integrált fogási naplók részletes feldolgozását, illetve kísérletet tettünk az azokba beírt halfogás alapján a teljes fogás minél pontosabb becslésére.

A 2009. év feldolgozása tavaly áprilisban zárult le, ezután dolgoztuk fel a 2010-es évet, majd a 2011. évi fogási naplókat már idén, a naplók beérkezése után összesítettük.

A számok mindhárom évben a jelölésből nyert adatokhoz álltak közelebb, és néhány halfaj esetében megdöbbentő mennyiséget jeleztek. A süllő becsült fogása az összes fogás közel 15 %-a, a balin a Balaton harmadik legjelentősebb horgászhala, kifogott mennyisége közelít a teljes fogás 5%-ához.

A fogásban a ragadozó halak aránya 23,7 %, magasan az országos arányok felett!

Az adatok és az arányok egyértelműen igazolták a döntést, hogy 2012-től önálló fogási naplót bocsátottunk ki, hogy még pontosabb adatokat kaphassunk. Az új fogási napló az idei évtől nem csak a fogások összesítését segíti, egyrészt a halfogások Balatonban való megoszlását is tudjuk követni, másrészt a Balaton horgászati terheléséről is kapunk adatokat.

Meggyőződésünk, hogy minderre szükség is van egy modern, horgászati célokat kiszolgáló gazdálkodás megvalósításához.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.