KÉT MELEGIGÉNYES HALFAJ (AFRIKAI HARCSA, CLARIAS GARIEPINUS ÉS BARRAMUNDI, LATES CALCALIFER) TERMELÉSI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ TERMÁLVIZEKBEN

Fehér Milán, Juhász Péter, Stündl László, Csorvási Éva, Bársony Péter, Szűcs István

Debreceni Egyetem, Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztéstani Tanszék

Kivonat

A geotermikus energia hasznosításának egyik legfőbb területe világszerte az akvakultúra. Magyarország a geotermikus energia, illetve annak elsődleges hordozója, a termálvíz tekintetében kiemelt adottságokkal rendelkezik. Mindez hazánkban is lehetőséget teremt olyan, magas piaci potenciállal rendelkező, melegigényes halfajok termelésére, mint az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) és a barramundi (Lates calcalifer). A termálvizek haltermelési szempontból lényeges minőségi paraméterei széles körben változnak, ugyanakkor számos esetben akár a közvetlen hasznosításra is alkalmasak lehetnek. Kutatásunk elsődleges célkitűzése ezért az Észak Alföldi Régió termálvízkészletének a haltermelési célú hasznosíthatóság alapján történő vizsgálata volt.

Kutatómunkánk első szakaszában 20 termálkútból vettünk mintát az Észak-Alföldi Régió területéről. Az elvégzett kémiai analízis, illetve biológiai, toxikológiai tesztek alapján előzetesen 16 kút közvetlen haltermelésre való alkalmasságát igazoltuk. A kutatás második szakaszában ezen vizek közül háromban (Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Debrecen) végeztünk termelési teszteket két, gazdaságilag is fontos halfajjal, az afrikai harcsával (BWi: 0,83±0,02 g) és a barramundival (BWi: 1,86±0,03 g)

A 6 hetes kísérlet során az egyes termálvizeket 75 (Bz75, Hb75, De75), 50 (Bz50, Hb50, De50) és 25%-os (Bz25, Hb25, De25) dózisban alkalmaztuk, a hígítást csapvízzel végeztük. A vizsgálatban a barramundi ivadékok érzékenyebben reagáltak az egyes termálvíz mintákra, a 75%-os hígításokban valamennyi egyed 1 napon belül elpusztult. Az afrikai harcsa esetében a megmaradás a Hb75 kezelést kivéve kedvezően alakult Az afrikai harcsa növekedése a kontroll csoporthoz képest a Bz25 és a Hb25 kezelésekben szignifikánsan magasabb volt (p<0.05), míg a barramundi tömeggyarapodásának tekintetében nem volt szignifikáns különbség az egyes kezelések és a kontroll között.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.