Engedélyezett parazita-mentesítő eljárások összehasonlítása tavi egynyaras süllő (Sander lucioperca) intenzív rendszerbe helyezésekor

Németh Sándor, Ifj. Horváth Zoltán, Felföldi Zoltán

Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely

Kivonat

Az intenzív recirkulációs rendszerek előtérbe kerülésével egyre inkább fontossá válik a megfelelő parazita-mentesítési eljárások kidolgozása. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor természetes vízből mesterséges környezetbe szoktatjuk be a halakat tovább nevelési, vagy kísérleti céllal, hiszen egy ilyen váltás igen nagy stresszel jár.

Vizsgálatunk célja az volt, hogy egynyaras, telelőn tartott legyengült süllő (Sander lucioperca) állományon (14.25 + 0.45 cm; 20,57 + 2,03 g) leteszteljünk néhány parazita-mentesítő módszert. A vizsgálatot egy 9 kádas (egyenként 300 l) 4500 liter össz. térfogatú recirkulációs rendszerben, illetve 3 külön álló körkádban (230 l) végeztük. A 9 kád közötti újrafertőződést 2 db 18 wattos UV lámpa segítségével akadályoztuk meg. A kísérlet 14 napig tartott. Csoportonként 5-5 halat vizsgáltunk a kísérlet 0, 7, 14 napján. 4 kezelést alkalmaztunk 3 ismétlésben. A négy kezelés a következő volt:

  • Kontroll csoport, amiben semmilyen kezelést nem használtunk. A három kontroll csoport volt a három külön kádban.
  • 5 ezrelékes folyamatos sós (NaCl) kezelés.
  • Kombinált fürdetés: 5 ezrelékes folyamatos só-koncentráció mellett, 2 x 10 perces 2 %-os sós fürdetés. Ezt a kísérlet során közvetlenül az első és a második minta vétel után végeztük el.
  • DETOX-SA-es kezelés (hatóanyagai: 4,5 % perecetsav, 10 % ecetsav és 20 % hidrogén peroxid), + 5 ezrelékes folyamatos só-koncentráció mellett: az első minta vétel után napi 20 ppm-es kezelés (gyártó ajánlásával), amit 40 percig leállított rendszeren végeztünk.

A kísérlet során 3 ektoparazita csoporttal találkoztunk: Trichodina sp., Gyrodactilus sp., Ichthyophthirius multifiliis. Ezekre az alkalmazott módszereink hatása a következő volt. A Trichodina fertőzöttség mind a három csoportban megszűnt, míg a kontroll csoportokban mértéke visszaesett, de fennmaradt. A Gyrodactilus sp. állományát a DETOX-SA-es kezelés teljesen eltüntette, míg fürdetéses csoport esetében a fertőzöttség megmaradt, de drasztikusan visszaesett. A hosszú sós kezelés esetében a hámféreg állomány közel 30 szorosára nőtt, vagyis ez a kezelés erre a parazitára nézve hatástalan volt. A kontroll csoportban az első hét végére növekedett az állományuk, majd visszaesett. Komoly Ichthyophthirius multifiliis fertőzés egyedül a kontroll csoportoknál alakult ki, a többi csoport esetében nem. Ez azt jelenti, hogy a felszaporodását már az 5 ezrelékes folyamatos sós kezelés önmagában is meggátolta.

A kísérlet eredményeként azt a következtetést tudjuk levonni, hogy egy 10-14 napos kezelés sorozat segítségével, mely során egyszerre alkalmazzuk a 3 különböző kezelést úgy, ahogy azt a vizsgálatunk során végeztük, eredményesen parazita mentesíthetők a tóból érkező halállományok.

 

Kulcsszavak: Trichodinozis, Gyrodactilozis, Ichthyophthiriozis, parazatia-mentesítés, süllő,

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.