Élőtáplálék szervezetek dúsítási technológiájának fejlesztése

Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

A hallárvák korai táplálkozásában fontos szerepet töltenek be a rotatóriák (pl. Brachionus plicatilis), illetve az artémia sórák (Artemia salina). Az élőtáplálék szervezetek tápanyagtartalma az eltérő élőhelyi sajátosságok miatt széles intervallumban változik, különösen a vízoldékony vitaminok esetében, melyek hiánya a hallárvák életképességét, növekedését nagyban befolyásolja. Ezen szervezetek alacsony esszenciális zsírsav- és vitamintartalmának módosításával, megfelelő táplálással alkalmassá tehetőek hallárvák indító eleségként történő alkalmazására. Az artémia naupliuszok fejlődése során felhasznált tápanyagok (energia) pótlása esetenként gyógyszer hatóanyagok bevitele miatt is szükségessé válhat.

A C-vitamin élőeleségbe való bevitelére különböző eljárásokat dolgoztunk ki, melyeket a rotatóriák és az artémia ún. bio-enkapszulációs képességének, valamint a vízben a szervezetek testfelületére történő adszorpció kihasználásával végeztünk. Ezt követően az artemiával/rotatóriával táplálkozó hallárva/zsenge ivadék szervezetébe képes beépülni a C-vitamin és az esszenciális zsírsavak.

A kereskedelemben kapható aszkorbil-palmitát zsírban oldódó C-vitamin készítménynek az élőeleségbe történő beviteléhez zselatinos emulziót készítettünk Treece 2000; Teeranachaideekul et al., 2007; 2008 által ismertetett módszerek átdolgozásával. A bio-enkapszuláció során a rotatóriák és az artémia INSTAR II vagy ennél idősebb naupliuszok bekebelezik és részben metabolizálják a megfelelő méretben diszpergált aszkorbil-palmitátot tartalmazó olajemulzió cseppecskéit. Az esszenciális zsírsavakkal (EFA) történő dúsítási eljáráshoz ARA, EPA és DHA készítményeket használtunk és hasonló zselatinos emulziót készítettünk megfelelő összetételben. A második dúsítási technológia során L-aszkorbinsavban történő fürdetetést-etetést alkalmaztunk, melynek során az algapaszta felületére adszorbeálódott vitamin elfogyasztásával érhetjük el az élőtáplálék szervezetek vízben oldott vitaminokban való dúsulását.

A dúsított táplálékszervezetek tápanyagtartalmának változását kromatográfiás mérésekkel ellenőriztük, és előzetes eredményeink alapján megállapítottuk, hogy úgy a C-vitamin, mint az esszenciális zsírsavak mennyisége néhány óra dúsítási folyamat után többszörösére növekedett. A dúsított élőtáplálékokkal történő takarmányozás hatásának vizsgálata a barramundi lárvák növekedésére, túlélési arányára és mesterséges tápra történő átszoktatásának sikerességére folyamatban van.

 

Kísérleteinket az NKTH BARRA_09 pályázat támogatásával végeztük.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.