Élőtáplálék szervezetek dúsítási technológiájának fejlesztése
Jakabné Sándor Zsuzsanna, Csengeri István, Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Biró Janka, Feledi Tibor, Rónyai András
Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
A hallárvák korai táplálkozásában fontos szerepet töltenek be a rotatóriák (pl. Brachionus plicatilis), illetve az artémia sórák (Artemia salina). Az élőtáplálék szervezetek tápanyagtartalma az eltérő élőhelyi sajátosságok miatt széles intervallumban változik, különösen a vízoldékony vitaminok esetében, melyek hiánya a hallárvák életképességét, növekedését nagyban befolyásolja. Ezen szervezetek alacsony esszenciális zsírsav- és vitamintartalmának módosításával, megfelelő táplálással alkalmassá tehetőek hallárvák indító eleségként történő alkalmazására. Az artémia naupliuszok fejlődése során felhasznált tápanyagok (energia) pótlása esetenként gyógyszer hatóanyagok bevitele miatt is szükségessé válhat.
A C-vitamin élőeleségbe való bevitelére különböző eljárásokat dolgoztunk ki, melyeket a rotatóriák és az artémia ún. bio-enkapszulációs képességének, valamint a vízben a szervezetek testfelületére történő adszorpció kihasználásával végeztünk. Ezt követően az artemiával/rotatóriával táplálkozó hallárva/zsenge ivadék szervezetébe képes beépülni a C-vitamin és az esszenciális zsírsavak.
A kereskedelemben kapható aszkorbil-palmitát zsírban oldódó C-vitamin készítménynek az élőeleségbe történő beviteléhez zselatinos emulziót készítettünk Treece 2000; Teeranachaideekul et al., 2007; 2008 által ismertetett módszerek átdolgozásával. A bio-enkapszuláció során a rotatóriák és az artémia INSTAR II vagy ennél idősebb naupliuszok bekebelezik és részben metabolizálják a megfelelő méretben diszpergált aszkorbil-palmitátot tartalmazó olajemulzió cseppecskéit. Az esszenciális zsírsavakkal (EFA) történő dúsítási eljáráshoz ARA, EPA és DHA készítményeket használtunk és hasonló zselatinos emulziót készítettünk megfelelő összetételben. A második dúsítási technológia során L-aszkorbinsavban történő fürdetetést-etetést alkalmaztunk, melynek során az algapaszta felületére adszorbeálódott vitamin elfogyasztásával érhetjük el az élőtáplálék szervezetek vízben oldott vitaminokban való dúsulását.
A dúsított táplálékszervezetek tápanyagtartalmának változását kromatográfiás mérésekkel ellenőriztük, és előzetes eredményeink alapján megállapítottuk, hogy úgy a C-vitamin, mint az esszenciális zsírsavak mennyisége néhány óra dúsítási folyamat után többszörösére növekedett. A dúsított élőtáplálékokkal történő takarmányozás hatásának vizsgálata a barramundi lárvák növekedésére, túlélési arányára és mesterséges tápra történő átszoktatásának sikerességére folyamatban van.
Kísérleteinket az NKTH BARRA_09 pályázat támogatásával végeztük.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.