Diótakarmány hatása a ponty húsminőségére és fogyasztói megítélésére

Ifj. Horváth Zoltán1, Varga Dániel2, Horváth Zoltán3, Andrássyné Baka Gabriella2, Szabó András2

1Pannon Egyetem, Keszthely
2Kaposvári Egyetem, Kaposvár
3H&H Carpio Halászati Kft., Szentlőrinc

Kivonat

A takarmányozás nagymértékben képes befolyásolni a halak húsminőségét és fogyasztói megítélését. Az elfogyasztott táplálék meghatározza a zsírtartalmat, zsírsavprofilt és az érzékszervi tulajdonságokat is. Megfelelően módosított takarmányozással így javíthatjuk a termékminőséget, vagy akár funkcionális élelmiszert is előállíthatunk. Napjainkban a fenntarthatóság jegyében egyre nagyobb teret nyer élelmiszeripari melléktermékek állati takarmányozásba való bevonása. Amennyiben ez a takarmány, vagy takarmánykiegészítő speciális tulajdonsággal rendelkezik, a mellékterméket feletetésével egy nagyobb értékkel rendelkező terméket állíthatunk elő.

Kísérletünkben diófeldolgozói hulladékkal etetett pontyok minőségi tulajdonságait (konvencionális húsminőség, zsírsavprofil és fogyasztói megítélés) hasonlítottunk össze hagyományos gabonatakarmányon nevelt pontyokéval.

A kétféle módon takarmányozott halakat független kétmintás t-próbával összehasonlítva jelentős különbségeket találtunk.

A dióval etetett halak víztartó képessége kedvezőbb. A csepegési-, a főzési- és a felengedtetési veszteség is kisebbnek bizonyult a másikkal szemben. A filé színének tekintetében szignifikáns különbséget találtunk. A dión nevelt pontyok húsa sötétebb tónusú a megszokottnál.

A zsírsavprofil meghatározása során szinte mindegyik egyedi zsírsav és származtatott zsírsav adat szignifikánsan különbözött a két csoportban. A dió jelentős mértékben csökkentette a telített zsírsavakat, és növelte a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Bár a dió jelentős n6 zsírsav forrás, az n6/n3 arány is jóval kedvező értéket mutat a szemesterményt fogyasztó halakkal szemben.

A fogyasztói megítélés során a dióval etetett pontyok több tekintetben jobb pontszámot kaptak a másik csoporttal szemben. A bírálók kevésbé zsírosnak, jobb ízűnek ítélték a diót fogyasztó halakat és az összbenyomás esetében is pozitívabban értékelték ezt a csoportot. Érdekes módon a dióra jellemző íz és illatanyagok nem jelentek meg a hal filéjében.

 

Kulcsszavak: dió, ponty, húsminőség, zsírsav, fogyasztói megítélés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.