Az akvakultúra átalakuló profilja a világon és Európában: megváltozó faj- és technológia szerkezet

Gyalog Gergő, Váradi László

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

Az akvakultúrát az elmúlt években az intenzív technológiák fokozott térnyerésre és fajdiverzifikáció jellemezte a világon, bár Európa lemaradni látszik ebben a versenyben. Az alacsony halliszt tartalmú, de magas alternatív fehérjeforrásokat tartalmazó pelletek elterjedésének köszönhetően a mindenevő fajok termelése területén olyan lépéselőnyre tett szert, amelynek köszönhetően exporttermékeivel (pangázid harcsa, tilápia) az egyre növekvő tengeri szállítási költségek ellenére is jelentős pozícióba került az európai és észak-amerikai fehérhúsú halpiacokon. Az EU-ba például évente átlagosan 200-220 tonna pangasiust importálnak, amely élősúlyban majdnem fél millió tonnának felel meg, a hazai 3200 tonnás filéimport pedig a ponty után második legnépszerűbb haltermékké teszi itthon.

A világ 3,2 millió tonnás harcsatermelése (amely tíz év alatt meghatszorozódott) azonban nem korlátozódik a pangázid harcsákra (1,5 millió tonna), hiszen egyrészt a Clarias termelés is rendkívüli módon fejlődött (0,7 millió tonna, elsősorban hibridek, kisebb mértékben C. gariepinus), másrészt az iktalurid harcsa (0,4 millió tonna), a szilurid fajok (0,4 millió tonna S. asotus) és a bagrid fajok (0,2 millió tonna) termelése is növekvőben van. Az alternatív protein-forrásokból gyártott pelletek további jelentős haszonélvezője volt a tilápia termelés (jelenleg 3,5 millió tonna, a 10 évvel ezelőtti háromszorosa) és a pontyfélék mindenevő fajaira (ponty, kárász) alapozott monokultúrás intenzív tavi akvakultúra is.

A ragadozó halfajok között elsősorban a sügéralakúak közé tartozó fajokban mutatkozott igazi áttörés az utóbbi években, mind a termelés mennyiségét nézve, mind a termelésbe bevont fajok számát tekintve. Rendkívüli módon fejlődött a laposhalak termelése is a recirkulációs rendszerek terjedésének köszönhetően.

Az európai haltermelés a fejlett ketreces termelésnek köszönhetően a lazacfélék és a tengeri sügéralakúak esetében, illetve a kaviár-célú toktermelésben tudta megőrizni vezető pozícióját a világon, jelentős K+F háttér mellett.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.