A KOLIN-KLORID HATÁSA A BARRAMUNDI NÖVEKEDÉSÉRE

Bársony Péter1, Fehér Milán1, Csorvási Éva1, Juhász Péter1, Szűcs István2, Borbély Gyula3, Stündl László1

1Debreceni Egyetem ACTC MÉK Állattenyésztéstudományi Intézet
2Debreceni Egyetem ACTC GVK Gazdálkodástudományi Intézet
3Jászkiséri Halas Kft, Jászkisér

Kivonat

Amikor új halfajok jelennek meg a haltermelésben akkor először mindig egy kísérleti stádium veszi kezdetét, amikor is a tartástechnológiát és a takarmányozást megpróbálják a lehető legpontosabban az adott halfajra szabni. Könnyű belátni, hogy ez nem egyszerű feladat, hiszen az akvakultúra nagyon eltérő körülményeket igénylő fajokkal dolgozik párhuzamosan. Mivel az intenzív termelés költségeinek a legnagyobb arányát a takarmányozás adja, így az optimális beltartalmú táp alapvetően meghatározza a gazdaságos termelést.

Az első tapasztalataink azt mutatták, hogy a recirkulációs rendszerekben nevelt barramundi esetében, kereskedelmi forgalomban kapható tápok esetében, intenzív takarmányozás mellett, a máj elzsírosodása már a nevelés egészen korai szakaszában jelentkezik, és komoly veszteségeket okoz, azáltal, hogy lassul a halak növekedése, romlik a takarmány-értékesítő képesség, sőt gyakran elhullást eredményez az állományban. Úgy tűnt, hogy jelenleg nem igazán lehetséges olyan beltartalmú tápokat beszerezni, hogy azok teljes mértékben megfeleljenek a barramundi igényeinek. Ezen jelenség kiküszöbölése érdekében egy kereskedelmi forgalomban kapható tápot kolinnal dúsítottuk, annak érdekében, hogy kiküszöböljük a felmerült problémákat

A kolin lipotóp vegyület, melynek elsődleges feladata a szervezetben, hogy elősegíti, a zsírsavak felhasználását, véd a máj elzsírosodása ellen, valamint megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakra. Ebből kiindulva arra gondoltunk, hogy a takarmányba történő bekeverése esetén csökken a máj elzsírosodása, ezáltal javul a működése, ami kihat a termelési paraméterekre is. A kolin-klorid gyakorlatilag minden takarmányban előfordul, de igen eltérő mennyiségben.

A kísérlet kezdetekor medencénként 10 darab átlagosan 136g-os barramundit helyzetünk ki. A halakat 12 darab 80 literes medencében neveltük, amelyek egy teljesen önálló recirkulációs rendszer részeit képezték. A kereskedelmi forgalomban kapható száraz tápot 100, 250, 500, 1000 és 5000 mg/kg kolinnal dúsítottuk, emellett kialakítottunk egy kontroll csoportot is. Minden kezelést egyenként 2-2 ismétléssel állítottunk be. A halak takarmányozása ad libitum történt. A kísérlet időtartamai 7 hét volt.

A kísérlet lezárásakor az adatok azt mutatták, hogy a testtömeg-gyarapodás tekintetében a legjobb eredményt az 5000 mg/kg-os kolin-kiegészítést kapó csoport produkálta, amely szignifikánsan magasabb egyedi testtömeget ért el, mint a többi kezelés. A különbség már a kísérlet első hetében jelentkezett és folyamatosan nőt az idő előrehaladtával. Az 1000mg/kg-os kolin-kiegészítést kapó csoport habár nem érte el az 5000 mg/kg csoport eredményeit szintén szignifikánsan nagyobb testtömeget mutatott a többi csoportnál. Az ennél kevesebb kolint fogyasztó csoportok esetében mérhető különbséget nem találtunk.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a takarmány kolinnal történő dúsítása kedvezően hat a barramundi növekedésére, feltehetően a májműködés javításán keresztül, kifejtve kedvező hatását.

Következő feladatunk, hogy megállapítsuk a kolin pontos mennyiségét annak érdekében, hogy gazdaságos legyen a felhasználása, és megvizsgáljuk, hogy a termelési paramétereken túl, milyen egyéb különbségeket okoz a halak szervezetében a kolin takarmányhoz történő adagolása (máj zsírtartalma, test zsírtartalma, zsírsav-összetétel).

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.