A "Gyógyszerek és származékaik akkumulációs tulajdonságainak vizsgálata a Körösök ökoszisztémájában" című HURO projekt első eredményei

Gy. Papp Zsuzsanna1, J. Sándor Zsuzsanna1, Fodor Alexandrina2, Józsa Vilmos1, Cupsa Diana2, Györe Károly1, Adriana Petrus2, Anda Petrehele2, Biró Janka1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, H-5541 Szarvas, Anna-liget 8.
2Nagyváradi Egyetem, Kémia, Biológia és Földrajz Tanszék, Nagyvárad, Románia

Kivonat

Előadásunkban a „Gyógyszerek és származékaik akkumulációs tulajdonságainak vizsgálata a Körösök ökoszisztémájában” című HURO projektünk első eredményeit mutatjuk be. A határon átnyúló magyar-román nemzetközi projekt keretében egyes gyógyszerek akkumulációs tulajdonságait vizsgáljuk a román-magyar határvidék legfontosabb folyóin, a Körösökön és a Berettyón, elsősorban nagyvárosok és duzzasztók körzetében.

A munkánk során néhány gyógyhatású xenobiotikumot, azaz nem szteroid fájdalomcsökkentőt (ibuprofen, ketoprofen, naproxen, diclofenac és indomethacin) és antibiotikumot (tetraciklinek, szulfonamidok és nitrofuránok) monitorozunk a vízi ökoszisztémák elemeiben (víz, üledék, halak, indikátor növények és zoobentosz). Az antibiotikumokat ELISA technikával un. „screen” módszerrel mérjük, míg a nem szteroid fájdalomcsillapítókat GC-MS-sel határozzuk meg.

Eredményeink szerint a Berettyó margithai mérési pontja kivételével, ahol minden vizsgált vegyület kimutatható volt, a Körösök vizében elhanyagolható mennyiségű gyógyszermaradványt találtunk. Majdnem minden mintavételi ponton az üledék, a zoobentosz és a vízi növények különböző mértékben, voltak szennyezettek és a szennyeződés mértéke minden esetben nagyobb volt a városok alatt, mint azok felett. A halak szennyezettsége amint az várható is volt egyedenként erősen változó szintű volt.

Az irodalomban fellelhető adatokkal történő összehasonlítás alapján elmondható, hogy a Körösök vízi ökoszisztémájának elemei kevesebb gyógyszermaradványt tartalmaznak, mint pl. egyes halastavak. A szennyezettség mértéke azonban így is figyelemre méltó. Az üledékhez viszonyítva a növénymintákban (Typha latifolia, Myriophyllum spp. stb.) a gyógyszerszennyeződés mértéke többszörös.  Ebből arra lehet következtetni, hogy ezek a fajok bioakkumulációs képességeik miatt felhasználhatók a tisztított szennyvizek gyógyszermaradvány tartalmának természetes (pl. wetland) úton történő eltávolítására.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.