Termelői infláció a halászatban

Horváth Zoltán1, Ifj. Horváth Zoltán2

1H&H Carpio Halászati Kft., Szentlőrinc
2Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar

Kivonat

A Halászati Terméktanács felszámolásával sajnos megszűnt az ágazat eredményességével kapcsolatos adatgyűjtés. Bár ágazati adatok nem állnak rendelkezésre, a termelők saját bőrükön érzékelhetik, hogy az elmúlt években jelentősen romlott az ágazat jövedelemtermelő képessége. A közvetett számítások sem igazán adnak jó közelítést az eredményromlásról, mivel sem a mezőgazdasági árindex, sem a ráfordítások indexe nem fedi le a halászat speciális költségszerkezetét és piaci mechanizmusait.

A terméktanács 10 éves idősorait alapul véve, elsősorban és a KSH adataira támaszkodva megkiséreltük a haltermelési ráfordítások indexét, valamint az étkezési ponty termelői árának alakulását alapul véve a halászat termelői árindexét kiszámítani.

A rendszerváltozás utáni időszak legeredményesebb évét, az 1997-es évet bázisul véve 2010-re az étkezési pontyra vonatkoztatott termelői árindex 131.21 %, míg a ráfordítások indexe 300.28 %-on kumulálódott. Az agrárolló halmozott értékeként 2010-re 2.99-et kaptunk.

 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.