IMMUNSTIMULÁTOROK VIZSGÁLATA CSAPÓ SÜGÉREN (PERCA FLUVIATILIS)

Felföldi Zoltán1, Ardo László2, Havasi Máté1, Németh Sándor1

1Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely
2Halászati és Öntözési Kutató Intézet, Szarvas

Összefoglaló

A fertőző halbetegségek elleni védekezés leggyakrabban használt eszközei az antibiotikumok és a patogén baktériumok elleni oltóanyagok (vakcinák). Az antibiotikumok túlzott mértékű használata rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet és környezetszennyezést okoz. A vakcinálás segít a betegségek megelőzésében, de csak a specifikus immunválaszt erősíti egy adott patogén ellen. A halak betegségek elleni védekezésében viszont fontos szerepe van a természetes (nem specifikus) immunrendszernek is. A nem specifikus immunválaszt erősítő anyagokat immunstimulátoroknak nevezzük. Az utóbbi évek kutatási eredményei bizonyítják, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazhatók a fertőző halbetegségek megelőzésére.

Sok gyógynövény kivonata is tartalmaz olyan alkotórészeket, amelyek immunstimuláló hatását többféle kísérleti állat, pl. egér vagy csirke esetében bizonyították. A HAKI-ban 2004-ben kezdődött a gyógynövénykivonatok immunstimuláló hatásának vizsgálata, azóta sok in vitro és in vivo kísérletben teszteltük a gyógynövénykivonatokat és azok kombinációit különböző halfajokon.

Ebben a kísérletben két gyógynövény immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgáltuk csapó sügéren (Perca fluviatilis). A kísérletet átfolyóvizes rendszerben végeztük két ismétlésben. Kínai csűdfű (Astragalus membanaceus) és japán lonc (Lonicera japonica) kivonatait adtuk a halak takarmányához. A kezeléseket egy hónapig végeztük, majd vérmintákat vettünk medencénként 6 haltól. A kapott adatok alapján megállapítható, hogy az Astragalus hatóanyagai egyértelműen pozitív hatással voltak a halak természetes immunválaszára, mivel az öt vizsgált paraméter közül kettő, a vér vörösvérsejtjeinek és fehérvérsejtjeinek száma a kísérlet végén statisztikailag szignifikánsan (p<0,05) magasabb volt az Astragalus kivonattal kezelt halaknál a kontroll csoporthoz képest. A Lonicera kivonat hatása nem ennyire egyértelmű. A vér vörös- és fehérvérsejteinek száma ugyan a Lonicera kivonattal kezelt halaknál is szignifikáns mértékben növekedett, a vércukorszint és a vérplazma összfehérje-szintje viszont jelentős mértékben csökkent. Emiatt nem állíthatjuk azt, hogy ez a gyógynövénykivonat egyértelműen pozitív hatással volt a kísérleti halak természetes immunválaszára.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.