Gyorsdiagnosztikai teszt fejlesztése Bothriocephalus acheilognathi kimutatására halastó vizéből, illetve köztigazda szervezetekből

Cech Gábor, Molnár Kálmán, Wehmann Enikő, Székely Csaba

MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézete, Parazitológia, Halkórtan

Kivonat

A parazitás betegségek diagnosztikája ez ideig kizárólag a halállományok néhány egyedének tavanként történő boncolásával, tehát igen fáradságos és hosszadalmas munkával történt. Ennek kiváltására, a halak kihalászását és boncolását szükségtelenné tevő, a tó vizéből, ill. köztigazda szervezetekből történő gyorsdiagnosztikai eljárás kidolgozását kezdtük meg.

A Bothriocephalus acheilognathi a pontyfélék, főként a ponty belében élő galandféreg. Pontyivadékban a belet kitöltő férgek a takarmány hasznosulását akadályozzák, jelentős súlyveszteséget és esetenként elhullást okoznak. A féreg fűrészre emlékeztető láncolatokból áll, melynek ízeiben hím és nőivarú szervek egyaránt találhatók. A fokozatosan leváló ízek nagyszámú petét tartalmaznak, melyekből a külvilágon lárvák, koracídiumok alakulnak ki. A vízben lebegő koracídiumokat kandicsrákok (ciklopszok) fogyasztják el, melyek testüregében a hőmérséklettől függően 2-5 nap alatt egy újabb lárvaforma, a procerkoid alakul ki. A végleges gazda halak a fertőzött ciklopszok elfogyasztásával fertőződnek.

Tervezett diagnosztikumunk a tó vizéből, a ciklopszokban fejlődő galandféreg-lárvák kimutatását célozza meg. A kialakításra kerülő gyorsdiagnosztikai rendszerünk az élőhelyről származó mintából nyert DNS felhasználásán alapul. Diagnosztikai tesztünk a loop-mediated isothermal amplification (LAMP), mely során specifikus primerek felhasználásával, a reakcióban keletkező fajra specifikus DNS-t mutathatjuk ki. Célunk, hogy vizuálisan értékelhessük az eredményeket komolyabb beruházás igénybevétele nélkül. Eddigi munkánk során a Bothriocephalus acheilognathi 18S rDNS-ében sikerült találnunk egy fajra specifikus szakaszt, amire primereket terveztünk, majd teszteltük azok használhatóságát. Eredményeink azt mutatják, hogy nemcsak a kifejlett galandférgeken alkalmazható a módszer, hanem segítségével sikerült kimutatnunk fertőzött kandicsrákokból is a koracídiumok jelenlétét. Sikerrel teszteltünk két, fertőzött halastóból származó plankton-mintát is, mindkét esetben pozitív eredményeket kaptunk a LAMP módszer alkalmazásakor.

 

Támogatás: GAK és OTKA K 71837

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.