AFRIKAI HARCSÁN ÉS TILÁPIÁN VÉGZETT TAKARMÁNYOZÁSI VIZSGÁLATOK FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL
Molnár Tamás1, Biró Janka2, Horváth Zoltán1, Hancz Csaba1
1Kaposvári Egyetem ATK, Természetvédelmi Tanszék, Kaposvár
2Halászati és Öntözési Kutató Intézet, Szarvas
Kivonat
Közismert, hogy a halhús egészséges, könnyen emészthető és telítetlen zsírsavakban gazdag. A hal és haltermékek fogyasztása ajánlott módja a szív- és érrendszeri, valamint más betegségek (bizonyos rákbetegségek) megelőzésének. A halgazdaságokban termelt hal zsírsav összetétele állandóbb, mint a tengeri halaké, és kevésbé függ a szezonális változásoktól, mivel a halfilé zsírsav összetétele közvetlenül tükrözi a tápban használt olaj zsírsav összetételét. A halhús humán egészségügyi szempontok alapján történő kedvező átalakításával magasabb hozzáadott értékű funkcionális (szelénben és telítetlen zsírsavakban dúsított) élelmiszer állítható elő. A Kaposvári Egyetem Hallaboratóriumában vizsgáltuk a szelén és növényi olaj kiegészítés együttes hatását az afrikai harcsa és tilápia testösszetételére funkcionális élelmiszer előállítása céljából.
A halakat recirkulációs rendszerben helyeztük el. Fajonként 6-6 fél köbméteres kádat állítottunk be, a kádakba afrikai harcsánál
A filé zsírsav összetétele a takarmány zsírsav profiljának megfelelően változott mindkét faj esetében. A telített zsírsavak aránya az afrikai harcsa esetében csökkent, míg a tilápiánál nem változott. A MUFA mindkét faj esetében csökkent, a PUFA, az n3 és n6 zsírsavak aránya nőtt, míg az n3/n6 arány a tilápia esetében nem változott, az afrikai harcsánál, pedig szignifikánsan megnőtt. A szelén kiegészítés esetében bár tendenciájában mindkét fajnál növekedést mutatott a filé szeléntartalma, szignifikáns különbségeket csak az afrikai harcsa esetében kaptunk (tilápia: 76,5 μg/kg; afrikai harcsa:106,0 μg/kg). Eredményeink alapján afrikai harcsával sikeresen lehet több szempontból is funkcionális élelmiszert előállítani.
A vizsgálatot a BO/462/08/4 számú Bolyai János ösztöndíj támogatásával végeztük.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.