A takarmány C-vitamin kiegészítésének hatása különböző korosztályú barramundi ivadékok termelési paramétereire
Fehér Milán, Stündl László, Szűcs István, Csorvási Éva, Bársony Péter
Debreceni Egyetem, Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Debrecen
Kivonat
Az utóbbi száz év túlhalászatának következtében a természetesvízi és tengeri halállományok nagysága egyaránt jelentős mértékben lecsökkent, ugyanakkor a halhús iránti fogyasztói igények folyamatosan növekednek. Ezzel szemben a legnagyobb mennyiségben megtermelt halfajunknak, a pontynak a hazai és európai piaca évek óta nem bővül. Az ágazat egyik kiugrási lehetősége olyan nagyértékű, jelentős exportpotenciállal rendelkező, melegvízi halfajok termelésében rejlik, melyek gazdaságos előállítása hazánk egyedülálló geotermikus adottságaira alapozható. Ezen halfajok közé tartozik a barramundi, amely kiváló húsminőségének, szálkamentességének és gyors növekedésének következtében világszerte egyre keresettebb. Magyarországra egy 4 éves kutatási program keretében, 2010-ben érkezett az első barramundi állomány, azóta több kutatóintézetben, illetve egy vállalkozásnál is megkezdődtek a halfaj nevelésével kapcsolatos kutatások.
A kutatómunka részeként Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának kísérleti recirkulációs rendszerében vizsgáltuk a száraz táp aszkorbinsav kiegészítésének különböző korosztályú barramundi ivadékok termelési paramétereire gyakorolt hatását, illetve a halfaj aszkorbinsav szükségletét. A kísérlet 2 különálló, 6 illetve 5 hetes vizsgálati szakaszból állt.
A kísérlet első szakaszának célja a barramundi ivadékok (
A kísérletet második szakaszában nagyobb testtömeggel rendelkező (
A vizsgálat egyes szakaszainak eredményei alapján megállapítható az aszkorbinsav kiegészítésnek a különböző korosztályú barramundi ivadékok testtömeg-gyarapodására és megmaradására gyakorolt kedvező hatása, különösen kritikus vízminőség esetén.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.