A HÉVÍZI TÖRPENÖVÉSŰ VADPONTY ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE

Varga Dániel1, Müller Tamás2, Specziár András3, Hancz Csaba1, Szabó András1

1Kaposvári Egyetem, Kaposvár
2Szent István Egyetem, Gödöllő
3MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany

Kivonat

A Hévízi tó geológiai és balneológiai különlegessége mellett halfaunájával is kitűnik környezetéből. A 4,4 hektáros tőzegmedrű tóban megközelítőleg 10-15 halfaj él, ezek közül 4 alkot jelentősebb, önnfenntartó állományt. A négyből kettő adventív: szivárványsügér (Herotilapia multispinosa) és szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis); egy invazív: ezüstkárász (Carassius auratus gibelio) és egy őshonos: a törpenövésű vadponty. Magyarországon ez az egyetlen élőhely, ahol az ezüstkárász nem jelent táplálékkonkurenciát a pontynak, nem képes túlszaporodva elnyomni azt. A tóban természetes táplálékuk teljesen hiányzik, hiszen hőmérséklete és ásványi anyag tartalma miatt nem találhatók meg benne a ponty által fogyasztott szervezetek. Ezek mellett semmilyen takarmányozásban nem részesülnek.

Kísérletünkben 10 egyedet dolgoztunk fel a hévízi pontyból. A filé mintákból Folch és mtsai. (1957) módszere alapján vontuk ki a zsírtartalmat, majd Christie (1982) módszerével (NaOHC3) képeztünk metilésztereket a gázkromatográfiás zsírsav analízishez.

A filé átlagos zsírtartalma 3,5 ± 1,2 %, szárazanyagtartalma pedig 26,3 ± 3,2 % volt a nyers filére vonatkoztatva. A halak mindegyike jól fejlett gonáddal (minden egyed tejes volt) és jelentős hasűri zsírral rendelkezett, ami arra enged következtetni, hogy a halak nem szenvedtek táplálékhiányban.

A filé zsírsavprofilját Trenovszki és mtsai. (2011) ponty adataival összevetve értelmeztük, kifejezetten az eltérő táplálékforrás filé zsírsavösszetételre gyakorolt hatásainak feltárása érdekében.

A hévizi halak filé zsírsavprofiljának telített zsírsav részaránya meglepő módon kb. 1,3-szorosa volt a halastavon, gabona takarmányon felnevelt halakénak. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak részaránya igen magasnak bizonyult, és a tritikálé-kukorica takarmányon nevelt pontyokéval azonos szintet ért el (64-65%). Érdekes módon az összes n3 zsírsav arány relatív magas volt a hévizi halakban, a halastavi pontyokhoz viszonyítva a kukorica-búza-tritikálé keveréken neveltekéhez volt hasonlítható. Az n6/n3 arány igen kedvezően alakult, az 1,21-es érték kifejezetten jól illeszkedik a táplálkozás-élettani ajánlásokhoz, és messze alatta maradt a tógazdaságból származó halak releváns értékeinek.

Meglepő módon a leghosszabb szénláncú, és legtöbb telítetlen kötést tartalmazó dokozahexaénsav (C22:6 n3) részaránya kiemelkedően magas volt a hévizi halakban (3,5%), míg a tavi körülmények között ez a sav 0,14-2,24% közötti szinteket ért el. A dokozahexaénsav alfa-linolénsavból keletkezik, melynek filébeli részaránya nem volt kiemelkedően magas, összevetve a tavi pontyokkal a kukorica-búza-tritikálé kezeléssel mutatott egyezést.

A legmeglepőbb eredmény nem a telítetlen, hanem a telített zsírsavak szintjében mutatkozott: a C14:0 és C16:0 (mirisztin- és palmitinsav) igen magas, a tavi szintet jelentősen meghaladó értékeket vett fel. A szerzők véleménye szerint a termálvízben élő halak alapvetően magas testhőmérséklete mellett a sejtmembránok fluiditásának fenntartásához nem szükséges a jelentősen alacsonyabb hőmérsékleten akklimatizálódó tavi halakéhoz mérhető telítetlenség.

 

Kulcsszavak: hévízi ponty, filé, zsírtartalom, zsírsavprofil

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.